aA
Rinkimų metu partijų ir politikų žarstomų pažadų laikymąsi tikrins nevyriausybinės organizacijos (NVO). Demokratinės politikos institutas ir Strateginių tyrimų institutas pradėjo įgyvendinti projektą "Rinkiminių programų vykdymo stebėsena".
lupa, padidinimo stiklas, tyrimas
© Corbis
Kaip antradienį vykusioje spaudos konferencijoje sakė Strateginių tyrimų instituto tarybos narys Nikolajus Medvedevas, šio projekto tikslas - analizuoti, kaip vykdomos politinių partijų rinkimų programos, tačiau nesiruošiama vertinti, ar programos geros, ar ne.

Projekto vykdytojai planuoja stebėti atitiktį tarp rinkimų programų pažadų ir Seimo narių inicijuotų teisės aktų, taip pat vertinti ir Seimo narių, išrinktų vienmandatėse apygardose rinkimų programų pažadų vykdymą. Be to, bus analizuojamas santykis tarp Vyriausybės programos ir Vyriausybę suformavusių partijų rinkiminių programų, taip pat inicijuojamų sprendimų kai kuriose savivaldybėse.

Projekto koordinatorius Simas Lilas pasakojo, kad jau atlikta keturių valdančiąja koaliciją Seime sudariusių partijų rinkimų programų analizė.

"Programos buvo išskirstytos į 10 sričių. Buvo tikrinami tik tie programiniai rinkimų teiginiai, kurie tiesiogiai atitiko Seimo kompetenciją - tai, ką parlamentas gali įgyvendinti priimdamas teisės aktus", - pasakojo jis.

Darbo partijos rinkimų programoje į Seimą buvo išskirtos 106 programinės nuostatos, tačiau Seimo kompetenciją atitinka tik 59 nuostatos. Įgyvendinant 59 nuostatas, buvo priimti 38 teisės aktai, kurie tiesiogiai įgyvendino vieną ar kitą programinę nuostatą.

Bendrą rinkimų koaliciją sudariusių Socialdemokratų partijos ir Naujosios sąjungos programoje buvo 49 nuostatos, iš jų - 24 nuostatos, kurios atitiko Seimo kompetenciją. Jas įgyvendinant buvo priimti 43 teisės aktai.

Valstiečių ir Naujosios demokratijos partijų sąjungos programoje buvo 186 nuostatos, iš jų - 61 Seimo kompetencijos ribose, įgyvendinant jas buvo priimti 53 teisės aktai.

"Procentiškai tai socialdemokratai ir Naujoji sąjunga geriausiai vykdo savo rinkimų įsipareigojimus, bet reikėtų atlikti ir turinio analizę, nes iš skaičių sunku pasakyti", - sakė S.Lilas.

"Tų įsipareigojimų svoris yra nevienodas, o atlikti svorio analizę - mes šito tikslo sau neužsibrėžiame, nors tai būtų įdomu. Žmonės patys galėtų spręsti, kiek Lietuvai vieno ar kito įsipareigojimo svoris yra reikšmingas", - kalbėjo N.Medvedevas.

Šių stebėjimų rezultatai yra pateikiami interneto portale www.politika.lt.

Nevyriausybininkai teigia šią stebėseną ketinantys atlikti nuolat. Analizę atlieka Demokratinės politikos instituto ir Strateginių tyrimų instituto ekspertai.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.