aA
Rusijos užsienio žvalgybos tarnybos (UŽT) vadovas Sergejus Lebedevas kalbėdamas apie Baltijos šalių žvalgybos tarnybas pareiškė, kad nors jos ir dirba darbą, nukreiptą prieš Maskvą, UŽT "nelaiko jų priešininkėmis".
Žvalgyba, technologijos, slapta
© Corbis/Scanpix
"Šių šalių specialiosios tarnybos, žinoma, suaktyvino savo sąveiką su NATO šalių specialiosiomis tarnybomis ir veikia palaikydamos glaudžius ryšius su jomis. Tačiau aš nemanau, kad jos kelia kokią nors rimtą grėsmę Rusijai, nors mes žinome, kad jos dirba darbą, nukreiptą prieš mus", - sakė S.Lebedevas interviu, kurį išspausdino antradienį "Russkaja gazeta".

Komentuodamas UŽT bendradarbiavimą su NVS šalių specialiosiomis tarnybomis jis pažymėjo, kad politiniai pokyčiai kai kuriose jų "daro poveikį ir mūsų veiklai".

"Pavyzdžiui, tai, kad kai kurios NVS šalys aktyviai suartėja su NATO, deja, privers mus peržiūrėti kai kuriuos mūsų bendradarbiavimo aspektus", - sakė S.Lebedevas.

UŽT vadovas nepritariamai įvertino siūlymą sujungti Rusijos žvalgybą ir kontržvalgybą.

"Aš manau, kad būtina išsaugoti esamą struktūrą, kai abi specialiosios tarnybos dirba atskirai viena nuo kitos. Praėję 14 metų patvirtino, kad specialiosios tarnybos, veikdamos atskirai, dirbo efektyviai. Pasaulio valstybių praktika taip pat rodo, kad tikslinga išsaugoti tokią schemą", - pažymėjo jis.

Pasak jo, Rusijos specialiosios tarnybos gana efektyviai gali veikti ir bendradarbiauti be jokios tarpusavio konkurencijos, būdamos skirtingose žinybose.

"Glaudžiausia UŽT, FST (Federalinės saugumo tarnybos), GRU (Vyriausiosios žvalgybos valdybos) ir FAT (Federalinės apsaugos tarnybos) sąveika - tai pagrindinis principas. Jokios konkurencijos - tik konstruktyvus draugiškas bendradarbiavimas", - sakė jis.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.