aA
Nors dingę garsiojo norvegų tapytojo Edvardo Muncho (Edvardo Munko) darbai "Šauksmas" ir "Madona" iki šiol nerasti, tačiau dėl jų vagystės apkaltinti šeši asmenys vasarį bus teisiami Osle, pirmadienį pranešė Oslo prokuratūra.
"Prokuratūra pateikė kaltinimus ... penkiems asmenims prisidėjus prie paveikslų vagystės iš E.Muncho muziejaus 2004 metų rugpjūčio 22 dieną", - sakoma kaltintojo Terje Nyboe pareiškime. Šeštas asmuo kaltinamas perėmęs pavogtas vertybes.

Iš Osle esančio E.Muncho muziejaus dešimčių lankytojų akivaizdoje ginkluoti asmenys pavogė žymiausio jo šedevro - "Šauksmo", kuriame vaizduojama po kraujo raudonumo dangumi siaubo apimta, į benamį panaši figūra - versiją ir dar vieną dailininko šedevrą - nuogakrūtę "Madoną", juodais banguojančiais plaukais. Abu šie 1893 metais nutapyti darbai iki šiol nerasti.

E.Munchas gyveno nuo 1863 iki 1944 metų ir daug jo kūrinių, įskaitant "Šauksmą" ir "Madoną", yra pernelyg gerai žinomi, kad vagims pavyktų juos parduoti garbingiems prekiautojams.

Keturias savaites užtruksiantis teismo procesas prasidės Osle 2006 metų vasario viduryje, sakoma pranešime.

Trys iš šešių kaltinamųjų teismo laukia nelaisvėje. Kaltinamiesiems gresia iki 17 metų laisvės atėmimo bausmė. Kaip įprasta Norvegijos teismų sistemoje, kaltinamųjų vardai neskelbiami.

Nusikaltimo motyvai iki šiol nėra tikrai žinomi. Viena aptarinėjamų versijų - vagystė buvo įvykdyta siekiant atitraukti policijos pajėgas nuo kito nusikaltimo - banko apiplėšimo, per kurį buvo nušautas vienas policininkas. Dėl šio apiplėšimo ir nužudymo šiuo metu teisiami daugiau nei 10 žmonių.

Taip pat kalbama, kad vagys norėjo pareikalauti išpirkos arba šią vagystę galėjo užsakyti nežinomas kolekcionierius užsienyje. Be to sklido kalbos, kad E.Muncho darbus galėjo sudeginti.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.