aA
Mozambiko parlamentas pirmadienį atrėmė opozicijos siekius atsisakyti šalies nacionalinėje vėliavoje vaizduojamo Kalašnikovo automato, kadangi, anot parlamentarų, ne laikas atsisakyti simbolio, primenančio nors dabar jau ir taikios šalies ilgą kovą už nepriklausomybę.
Pasinaudodama turima balsų dauguma valdančioji partija "Frelimo" blokavo opozicinės partijos "Renamo" pasiūlymą atsisakyti šaunamojo ginklo šalies vėliavoje ir nacionaliniame herbe.

"Respublikos nacionalinė vėliava ir herbas turi istorinę reikšmę, todėl jų nenorime atsisakyti nei šiandien, nei rytoj, nei kada nors", - sakė valdančiosios partijos atstovas, parlamentaras Hama Thay.

Mozambiko vėliavą sudaro horizontalios platesnės žalios, juodos ir geltonos, o tarp jų - siauros baltos spalvos juostos. Kairiajame vėliavos šone dar yra raudonas trikampis, kuriame šviečia geltona žvaigždė su Kalašnikovo automatu. Anksčiau tai buvo "Frelimo" simbolis, o nacionaline vėliava jis patapo tik praėjus keleriems metams po nepriklausomybės nuo Portugalijos atgavimo 1975-aisias.

Tačiau judėjimas "Renamo", tarp kurio ir "Frelimo" iki 1992 metų vyko pilietinis karas, tvirtina, kad dabartinė vėliava yra iki šiol per daug glaudžiai susijusi su valdančiąja partija, todėl turi būti pakeista.

"Bet ne visi mes esame "Frelimo" nariai, ir milijonai Mozambiko gyventojų irgi nepriklauso šiai partijai, todėl šio daikto negalima vadinti nacionaline vėliava", - sakė "Renamo" narys, parlamentaras Jose Manteigas žurnalistams.

Naujojoje, šiemet priimtoje Mozambiko konstitucijoje numatyta per metus pakeisti senąją šalies vėliavą ir herbą.

Tačiau valdančioji partija sako, kad nė vienas iš siūlomų 169 naujų variantų nėra pakankamai geras. Be to, valdžia neslepia ketinanti išsaugoti senąją vėliavą, jeigu per konstitucijoje numatytą vienerių metų laikotarpį jai nebus surasta tinkama pamaina.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.