aA
Didžioji Britanija, Prancūzija ir Vokietija trečiadienį turėtų pradėti derybas su Iranu dėl jo branduolinės programos, nepaisant šalies prezidento komentarų apie holokaustą, pirmadienį pranešė Europos Sąjungos (ES) pareigūnas.
Europos Sąjunga, ES, vėliava
Europos Sąjunga, ES, vėliava
© Corbis/Scanpix
"Derybos dėl derybų branduoliniais klausimais įvyks trečiadienį Vienoje, politinių vadovų lygmeniu", - sakė ES užsienio politikos vadovo Javiero Solanos atstovė spaudai Cristina Gallach.

Anot jos, ES vyriausybės artimiausiu laiku bendru pareiškimu kreipsis į Irano pasiuntinius, kad patvirtintų, jog Europa smerkia Irano prezidento Mahmoudo Ahmadinejado komentarus. J.Solana šiuo klausimu jau kalbėjo su Irano pareigūnais Briuselyje, pridūrė ji. "Abi pusės įvertins viena kitą po viso to, kas įvyko per pastaruosius kelis mėnesius", - sakė vienas diplomatų.

Praėjusią savaitę M.Ahmadinejadas pareiškė, jog žydų išžudymas tėra tik mitas ir jokio holokausto nebuvo. Dar jis siūlė Izraeliui kraustytis į Vokietiją ar Aliaską. Šie žodžiai sukėlė pasipiktinimą tarptautiniu mastu ir sukėlė grėsmę ES ir Irano diplomatų deryboms Irano branduolinės programos klausimu.

Iranas atmeta įtarinėjimus, esą ši šalis nori turėti branduolinių bombų, ir įtikinėja, jog branduolinė programa skirta energetikai plėtoti. Pasak ES diplomato trys didžiausios ES narės vėl paskelbs pareiškimą, jog labai svarbu, kad Iranas suspenduotų branduolinės energijos panaudojimą.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.