aA
Lenkijos prezidentas Aleksandras Kwasniewskis sekmadienį sakė, jog CŽV lėktuvai galėjo trumpam leisti Lenkijoje, tačiau paneigė, kad joje galėjo būti slapta laikomi kaliniai.
Aleksandras Kwasniewskis
Aleksandras Kwasniewskis
© Sipa Press/Scanpix
"Ar kovoje su terorizmu reikia demonstruoti solidarumą? Reikia. Ar reikalingas slaptųjų tarnybų bendradarbiavimas? Reikalingas. Ar būta slaptų skrydžių? Galbūt", - sakė A.Kwasniewskis per visuomeninę televiziją.

Tačiau jis pridūrė, jog "jokių (slaptų) kalėjimų ar kalinių" Lenkijoje nebuvo.

Netrukus šalies ministras pirmininkas Kazimierzas Marcinkewiczius turėtų paskelbti rezultatus tyrimo dėl to, ar Lenkijoje veikė slapti JAV Centrinės žvalgybos valdybos (CŽV) kalėjimai, kuriuose buvo laikomi svarbūs "Al Qaeda" įtariamieji.

K.Marcinkiewiczius tyrimą nurodė atlikti, kai JAV įsikūrusi žmogaus teisių gynimo organizacija "Human Right Watch" paskelbė įtarimus bei žiniasklaidoje pasirodė informacija, kad iki visai neseniai CŽV Lenkijoje buvo įsteigusi slaptus kalėjimus JAV pajėgų sugautiems įtariamiems teroristams.

Skandalui dėl slaptų CŽV lėktuvų skrydžių ir kalėjimų Europoje nerimstant, A.Kwasniewskis šio mėnesio pradžioje pareiškė, kad Lenkijoje niekada neveikė slapti CŽV kalėjimai "Al Qaeda" įtariamiesiems.

Dienraštis "Gazeta Wyborcza" gruodžio 10 dieną, remdamasis liudininkų informacija, pranešė, kad 2002 ir 2003 metais su CŽV siejamas lėktuvas viename Lenkijos oro uoste leidosi mažiausiai penkis kartus.

Tačiau laikraštis nepateikė jokių įrodymų dėl slapto CŽV kalėjimo. Remdamasis anonimiškumo pageidavusiu Mazūrijoje esančio Šymanų oro bazės darbuotoju, dienraštis pranešė, kad lėktuvas "Gulfstream" čia leidosi 2002-ųjų gruodžio antroje pusėje.

"Human Rights Watch" anksčiau pareiškė, kad Lenkija buvo pagrindinė CVŽ įtariamų teroristų tardymo bazė Europoje, nors įrodymų organizacija nepateikė.

JAV televizijos tinklas ABC pranešė jog Vašingtonas Lenkijoje kalino 11 įtariamų aukščiausių "Al Qaeda" narių.

Televizijos teigimu, prieš kelias savaites, po žiniasklaidoje pasirodžiusių pranešimų apie kalėjimus, CŽV skubiai išgabeno Lenkijoje laikytus įtariamuosius į Šiaurės Afriką.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.