aA
Pirmuoju Bolivijos prezidentu indėnu po sekmadienį įvykusių rinkimų turėtų tapti kairiųjų pažiūrų buvęs kokamedžių augintojas Evo Moralesas, kuris žada būti "košmaru Jungtinėms Valstijoms".
Niekas beveik neabejoja, kad E.Moralesas sausio mėnesį pradės eiti prezidento pareigas, nes jo varžovai pripažino pralaimėję rinkimus, o vietos žiniasklaida praneša, kad jis tikriausiai surinko kiek daugiau negu 50 proc. balsų - daug daugiau nei prognozuota.

"Nuo rytojaus iš tikrųjų prasideda naujoji Bolivijos istorija, istorija, kai mes sieksime lygybės, teisingumo, nešališkumo, taikos ir socialinio teisingumo", - sekmadienį šimtams šalininkų, kurie skandavo "Evo - prezidentas! Evo - prezidentas!", savo kampanijos būstinėje Kočabambos mieste sakė E.Moralesas.

E.Moralesas, kuris vaikystėje ganė lamas, o vėliau buvo išmestas iš mokyklos, žadėjo nacionalizuoti šalies gamtinių dujų sektorių ir sumažinti JAV remiamą kokamedžių išnaikinimo programą. Iš kokamedžių gaunamas kokainas, bet indėnai juos naudoja ir tradicinėje medicinoje.

Vašingtonas E.Moralesą laiko savo kovos su narkotikais Bolivijoje, kuri yra trečioji kokaino gamintoja po Kolumbijos ir Peru, priešu. Jo kritikai baiminasi, kad E.Moraleso vadovaujama vyriausybė galėtų sutrukdyti Vašingtono daugelio milijonų JAV dolerių ekonominės pagalbos srautui į šalį.

E.Moralesas savo rinkimų kampanijos metu dažnai pasitelkdavo rasinę temą ir stengėsi suteikti skurdžiai gyvenančiai šalies indėnų daugumai viltį, kad indėnas gali padėti padaryti galą tam, ką dauguma laiko daugiau kaip 500 metų trukusia diskriminacija valdant baltiesiems, kuri prasidėjo vergija ispanų kolonijų sidabro kasyklose.

Preliminarūs oficialūs rinkimų rezultatai turėtų būti paskelbti pirmadienį. Jei E.Moralesas surinko daugiau kaip 50 proc. balsų, išvengs antrojo rinkimų rato Kongrese, kuriame su juo varžytųsi jo pagrindinis varžovas, dešiniųjų pažiūrų Jorge Quiroga.

J.Quiroga - JAV išsilavinimą gavęs inžinierius, 2001-2002 metais jau buvęs šalies prezidentu, pažadėjo išlaikyti Boliviją rinkos ekonomikos kelyje bei tęsti JAV remiamą kokamedžių išnaikinimo programą. "Pagaliau ateis galas tai neapykantai ir ksenofobijai, kurią mes kentėme ilgus metus", - teigė E.Moralesas, pripažinęs, kad istoriniai rinkimų rezultatai jam buvo staigmena.

E.Moralesui tapus prezidentu, Bolivija sustiprintų regionines polinkio į politinę kairę tendencijas. Kairiųjų atstovai jau įsitvirtino valdžioje Argentinoje, Brazilijoje, Urugvajuje ir Venesueloje.

Paramą 46 metų E.Moralesui, kuris neslepia susižavėjimo Venesuelos prezidentu Hugo Chavezu, sustiprino ir daugelio Bolivijos gyventojų nusivylimas rinkos ekonomikos politika, kuri, pasak jų, mažai kuo pagelbėjo šiai neturtingiausiai Pietų Amerikos valstybei.

E.Moraleso laukia dideli iššūkiai. Per pastaruosius trejus metus masiniai protestai gatvėse dėl ekonomikos politikos, gamtinių dujų išteklių, didesnės provincijų autonomijos bei indėnų teisių jau privertė pasitraukti du prezidentus.

Rinkimų rezultatai rodo, jog E.Moraleso Judėjimui į socializmą pritrūko vos vieno balso iki visiškos žemųjų Kongreso rūmų kontrolės, be to, jis nekontroliuos ir Senato.

Iš indėnų aimarų genties kilęs E.Moralesas pirmą kartą paragavo valdžios kaip kokamedžių augintojų vadovas, vadovavęs kartais smurtu pratrūkstančiam pasipriešinimui prieš Bolivijos karius, padedančius vykdyti JAV kokamedžių naikinimo programą.

Politinis smurtas Boliviją lydi beveik visą jos 190 metų istoriją, kurioje netrūko perversmų ir kontrperversmų bei silpnų prezidentų, valdžiusiu be daugumos paramos.

Tai, kad E.Moralesas puikiai pasirodė per rinkimus suteikia jam galimybę išlaikyti valdžią visą penkerių metų kadenciją, teigia analitikai. Sekmadienį E.Moraleso užsitikrinta dauguma yra didžiausia "ne tik per paskutinius 20 demokratijos metų, bet ir per visą respublikos istoriją", - teigė politikos apžvalgininkas Rogeris Cortesas.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.