aA
Izraelio premjeras Arielis Sharonas nežada atsistatydinti po vakarykščio sveikatos sutrikimo. Tai jis pasakė pirmadienio rytą kreipdamasis per šalies televiziją. Sekmadienį 77-erių metų politikas po insulto priepuolio bei sąmonės praradimo buvo paguldytas į ligoninę.
Arielis Sharonas
Arielis Sharonas
© Reuters/Scanpix
Pirmadienį medikai teigia, kad A.Sharonas sveiksta po sekmadienį patirto mikroinsulto, tačiau prireiks kelių dienų, kol jis galės grįžti prie įprastinės darbotvarkės, pranešė personalo vadovas Ilanas Cohenas.

"Gali prireikti kelių dienų, kol jis galės grįžti prie įprasto krūvio... 20-ies valandų darbo dienos, - sakė Ilanas Cohenas. - Dar kelias artimiausias dienas jam rekomenduojama ilsėtis", - sakė jis.

Pasak medikų, iš ligoninės A.Sharonas gali būti išrašytas anksčiausiai antradienį.

A.Sharonas, kuris anksčiau šiais metais iš Gazos Ruožo iškeldino visus naujakurius ir išvedė Izraelio pajėgas, sekmadienį vakare, pasijutęs blogai, buvo nuvežtas į ligoninę, bet greitai atgavo sąmonę.

A.Sharonas vėliau Izraelio žiniasklaidai sakė, kad jaučiasi gerai, o pranešimuose buvo nurodoma, kad jis juokavo su savo gydytojais. Premjero sekretoriatas pranešė, kad jis visą naktį ramiai miegojo ir kad jo būklė yra gera.

Premjeras, kuriam vasario mėnesį sueis 78 metai, guli Jeruzalės ligoninėje "Hadassah".

Per kovo mėnesį įvyksiančius rinkimus A.Sharonas, kaip naujos partijos "Kadima" lyderis, sieks perrinkimo premjeru. Praėjusį mėnesį jis netikėtai pasitraukė iš dešiniosios pakraipos partijos "Likud" ir įsteigė naują partiją.

Po A.Sharono pasitraukimo Izraelio partija "Likud" renka naują vadovą

Izraelio partija "Likud" pirmadienį pradėjo naujo vadovo rinkimus, kurie turėtų padėti atsigauti šiai ilgai dominavusiai dešinės politinei jėgai po to, kai iš jos pasitraukė ministras pirmininkas Arielis Sharonas.

Du pagrindiniai varžovai rinkimuose yra favoritu laikomas buvęs šalies premjeras, o vėliau finansų ministras A.Sharono vyriausybėje Benjaminas Netanyahu bei užsienio reikalų ministras Silvanas Shalomas, kuris laikosi lankstesnės pozicijos dėl galimos taikos su palestiniečiais.

Nuomonių apklausos rodo B.Netanyahu persvarą, tačiau daug kas priklausys nuo rinkėjų aktyvumo. Sociologai spėja, jog jis bus gana nedidelis dėl apatijos, kuri apėmė partiją po A.Sharono pasitraukimo. Izraelio premjeras, prieš daugiau kaip 30 metų prisidėjęs prie "Likud" įkūrimo, lapkritį iš jos pasitraukė ir įkūrė naują centro partiją "Kadima".

Tokį žingsnį jis žengė, norėdamas užkirsti kelią "Likud" ultranacionalistams, kurie siekė jį išstumti iš posto dėl rugsėjo mėnesį užbaigto Izraelio pajėgų išvedimo iš Gazos Ruožo. "Likud" vadovo rinkimus kiek aptemdė tai, jog sekmadienį A.Sharonas dėl insulto buvo paguldytas į ligoninę.

128 tūkst. partijos narių vadovą gali rinkti balsavimo punktuose visoje šalyje. Rinkimai turėtų baigtis 22 val. vietos (ir Lietuvos) laiku. Tada bus pradėti skaičiuoti balsai, o rezultatai turėtų būti paskelbti po vidurnakčio.

Be B.Netanyahu ir S.Shalomo, rinkimuose dar dalyvauja žemės ūkio ministras Yisraelis Katzas bei kraštutinių dešiniųjų lyderis Moshe Feiglinas. Jei nė vienam kandidatui nepavyks surinkti daugiau kaip 40 proc. balsų, galutiniame rinkimų rate dalyvaus du daugiausiai balsų surinkę kandidatai.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.