aA
"Dabartinės Rusijos į ES priimti negalima. Ir ji pati to nenori daryti. Pasaulis, deja, neįdėmiai ir per daug atlaidžiai žiūri į tas globalias problemas, kurias sukuria Rusija, - "Ekstrai" teigė Lietuvoje viešėjęs žinomas disidentas, žmogaus teisių gynėjas Sergejus Kovaliovas.
Žmogaus teisių gynėjas Sergejus Kovaliovas
Žmogaus teisių gynėjas Sergejus Kovaliovas
© "Ekstra"
Anot jo, “Turite tokį partnerį, kokiu patys jam leidžiate būti. Ir nesugebate rasti drąsos jam sutramdyti. Kol su tokia Rusija taikstysitės, tol ji tokia ir išliks". S.Kovaliovas pripažino, kad prieš dešimtmetį "buvęs įkalintas naivios idėjos", jog ir turinčią daug trūkumų Rusiją reikia priimti bent į Europos Tarybą. "Dabar dėl to atgailauju, nes KGB sukurtos čekistinės ideologijos apimta mano šalis grimzta į praeitį".

Buvęs disidentas, šiuo metu vadinamas paskutiniu ir vieninteliu prezidento V.Putino kritiku. Jis vis kartojo, kad "nereikia bijoti Rusijos ir jos tankų" bei kritikavo Vakaruose vis labiau plintančią ir labai pavojingą "realpolitik". S.Kovaliovo teigimu, Vakarų politikams trūksta geros dozės politinio idealizmo. "Visi kažkodėl nori skaitytis su Rusija. O kam? Kodėl valstybei, kurioje nepaisomos demokratinės teisės ir laisvės, suteikiamas kažkoks ypatingas statusas? - piktinosi S.Kovaliovas. - Sakote, naftos ar dujų vamzdžiai trukdo. Labai pasistengus ar susiveržus diržus galima susitvarkyti ir be rusų vamzdžio. O, kita vertus, ką Rusija pati darytų, jei to vamzdžio nebūtų? Išgertų, suvalgytų tą naftą?"

Pasak S.Kovaliovo, pačiai Rusijai likęs pasaulis yra reikalingesnis, o ne atvirkščiai, todėl imamasi bauginimo politikos. "Nežinau visų motyvų, tačiau labai sveikinu prezidentą Valdą Adamkų, kuris rado drąsos nevykti į gegužės 9-osios paradą Maskvoje", - savo puoselėjamo politinio idealizmo pavyzdį minėjo S.Kovaliovas.

Šiandien "Ekstroje" skaitykite:

"Daktarų" imperijos griūtis

"B'Avarija" Kalėdos bus gazuotos

Gariūnų fenomeno paslaptis - už Vyriausybės durų