aA
Latvijos parlamento pedofilijos bylos tyrimo komisijos vadovas Janis Adamsonas ketvirtadienį baigiamajame pranešime nurodė šešis pareigūnas, kurie galbūt yra susiję su pedofilijos byla. Penki jų jau buvo nurodyti anksčiau. Vienas naujas asmuo - tai Rygos klasikinės gimnazijos direktorius Romanas Alijevas.
Pakartotinai nurodyta, kad su pedofilijos byla gali būti susiję šie asmenys: trečiadienį atsistatydinęs vyriausybės vadovas Andris Škėlė, teisingumo ministras Valdis Birkavas, Valstybės pajamų tarnybos vadovas Andrejus Sončikas, Latvijos pašto generalinis direktorius Aivaras Droiskis.

Komisija mano, jog reikia itin kruopščiai patikrinti generalinės prokuratūros Administracinio departamento direktoriaus Jūrio Zalyčio darbą. Jo tolesnį buvimą kokiose nors pareigose valstybinėse įstaigose komisija laiko amoraliu ir teisiškai galbūt nusikalstamu.

Komisija pažymi, jog ji neabejoja, kad minėti asmenys gali būti susiję su pedofilijos byla, jų pavardės nurodytos ir komisijos turimuose liudytojų parodymuose bei kitoje medžiagoje. Komisija turi ir tiesioginių, ir netiesioginių įrodymų, kuriuose ne kartą nurodyti minėti asmenys kaip, galimas dalykas, naudojęsi sekso paslaugomis arba buvę šio paslaugų tinklo bendrininkai.

Komisija teigia, kad ji laikosi nekaltumo prezumpcijos ir jai nereikia rinkti įrodymų baudžiamajai bylai. Vasarį paskelbtą J. Adamsono pranešimą komisija laiko skubotu, bet ne neatitinkančiu tikrovės.

Komisija nurodo, kad plečiantis sekso industrijai yra tokių rizikos vietų kaip internatinės mokyklos, prieglaudos, vaikų namai, psichoneurologijos klinikų skyriai, laikinojo sulaikymo izoliatoriai, vidurinių specialiųjų mokyklų bendrabučiai, naktiniai klubai ir gėjų kavinės.

Šiose įstaigose yra daug galimybių įtraukti nepilnamečius į prostituciją arba nusikalstamą veiklą, todėl komisija siūlo municipalinėje policijoje įsteigtu jaunimo reikalų policijos skyrius. Artimiausiu metu tokia policija pradės dirbti Daugpilyje.

Kaip anksčiau pranešė agentūra BNS, J. Adamsonas, skaitydamas tarpinį komisijos pranešimą vasario 17 dieną iš Seimo tribūnos, nurodė tris pareigūnus, kurie gali būti įsivėlę į pedofilijos bylą - premjerą A. Škėlę, teisingumo ministrą V. Birkavą ir Valstybės pajamų tarnybos vadovą A. Sončiką.

Prieš tai jau buvo užsiminta, kad su šia bylą gali būti susijęs ir Latvijos pašto generalinis direktorius A. Droiskis, o kai komisija nusprendė paskelbti susitikimo su generalinio prokuroro Janio Skrastinio bylą tikrinančiu Voldemaru Čiževskiu pokalbio stenogramą, buvo nurodyta generalinės prokuratūros departamento vadovo J. Zalyčio pavardė.

Latvijos prezidentė Vaira Vykė-Freiberga pavadino vasario 17-ąją, kai parlamento tyrimo komisijos pirmininkas išvardijo asmenis, galimas dalykas, susijusius su pedofilijos byla, "juoda diena Latvijai ir jos įvaizdžiui".

A. Škėlė tą dieną pareiškė, kad J. Adamsono pareiškimai - šiurkšti provokacija, surengta prieš valstybę, bet ji neatsilieps vyriausybės stabilumui.

V. Birkavas tą dieną padavė prokuratūrai prašymą ištirti, ar jis įsivėlęs į pedofilijos bylą, siekdamas įrodyti, kad šie įtarimai nepagrįsti, bei paskelbė bado streiką.

A. Sončikas pareiškė paduosiąs į teismą ieškinį dėl garbės ir orumo įžeidimo, bet to iki šiol nepadarė.

Vadinamasis pedofilijos skandalas Latvijoje kilo pernai rugsėjį, kai Latvijos nepriklausomos televizijos "Savaitės" laidoje buvo parodytas siužetas, kuriame vienas nepilnametis apkaltino agentūros "Misis Latvija" prezidentą Ainarą Eisaką seksualiai jį išnaudojus. "Savaitė" nurodė, kad berniukų A. Eisakui surasdavo dabar suimtas, pornografija vertęsis verslininkas Jurijus Jurjevas, o A. Eisakas toliau perduodavo juos vietos įžymybėms.

"Savaitės" nuomone, jeigu jos turima informacija atitinka tikrovę, į skandalą gali būti įsivėlę du vyriausybės nariai ir vienas aukštas pareigūnas.

Dabar bylą tiria prokuratūra. Modelių agentūros "Logos Centrs" byloje kaltinimai pateikti 7 žmonėms, 6 jų suimti.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.