aA
Du amerikiečių profesoriai pirmadienį paskelbė beveik atspėję, kiek medalių per Sidnėjaus olimpines žaidynes iškovos tam tikros valstybės. Tai padaryti jiems pavykę... išanalizavus jų ekonominius rodiklius.
Jeilo ir Dartmuto verslo mokyklų profesoriai, remdamiesi bendru vidaus produktu bei kita ekonomine informacija, prognozavo, kad JAV susižers 97 medalius, ir pataikė kaip pirštu į akį.

Bendrai paėmus, Endriaus Bernardo (Andrew Bernard) iš Dartmuto ir Megan Bus (Meghan Busse) iš Jeilo spėjimo patikimumas buvo 96 proc. Jų tyrimas "Kas laimės per Olimpines žaidynes" buvo paskelbtas rugpjūčio 28 dieną. Jame buvo tvirtinama, jog gyventojų skaičius, vienam gyventojui tenkančios pajamos, pasirodymas ankstesnėse Olimpiadose bei tai, kur vyksta žaidynės, yra svarbiausi kriterijai, leidžiantys nuspėti tikėtiną medalių "derlių".

Autoriai, tvirtinantys, jog beveik nesigaudo sporte, sako norėję pateikti realias prognozes ir taip užbėgti už akių situacijai, kai prastai pasirodžiusios valstybės vėliau grąžo rankas ir desperatiškai klausia savęs, kodėl taip įvyko.

Anot jų, prognozes jie pateikė 36 valstybėms ir dviem trečdaliais atvejų atspėjo trijų medalių skirtumu.

ELTA