Švedijos kronos kursas ir jo dinamika yra itin aktualūs Lietuvos verslui ir ekonomikai, kadangi pernai Švedija užėmė antrą vietą svarbiausių Lietuvos eksporto rinkų sąraše. Švedijai tenka dešimtadalis visų Lietuvos prekių eksporto apimčių, o daugiau nei į Švediją pernai eksportavome tik į Vokietiją, kuriai tenka apie 12 proc. visų Lietuvos eksporto apimčių“, – komentare BNS teigė A. Izgorodinas.

Jis pabrėžė, kad dėl susilpnėjusios kronos Lietuvos eksportas į Švediją sausio–rugpjūčio mėnesiais susitraukė 0,5 procento.

„Prie šio nuosmukio labiausiai prisidėjo du aspektai – smukęs kronos kursas ir bendras ekonominės situacijos Švedijoje pablogėjimas“, – sakė ekonomistas.

A. Izgorodinas pastebėjo, kad eksporto apimtys mažėjo tokiuose segmentuose kaip tekstilės gaminiai (14 proc.), transporto priemonės ir jų dalys (5,7 proc.), metalas, mašinos ir įrenginiai (4,1 proc.), mediena ir baldai (2,2 proc.).

„Teoriškai žiūrint, Švedijos kronos nuvertėjimas Lietuvos eksportui yra nebūtinai žalingas – atpigusi krona gali paskatinti eksportuojančios Švedijos pramonės pardavimus, o didesni Švedijos pramonės pardavimai gali atitinkamai atnešti daugiau užsakymų Lietuvos gamintojams, kurie teikia nemažai kontraktinės gamybos paslaugų Švedijos įmonėms“, – teigė A. Izgorodinas.

Tačiau, anot jo, šįkart atpigusi krona nepaskatino Švedijos pramonės plėtros, bet tuo pačiu metu pakenkė Švedijos vartotojų perkamajai galiai.

„Tikėtina, kad Lietuvos gamintojai taip ir negavo daugiau kontraktinės gamybos užsakymų iš Švedijos, o nusilpęs Švedijos vidaus vartojimas pakenkė tiems Lietuvos eksportuotojams, kurie į Švediją eksportavo galutinio vartojimo prekes“, – sakė jis.

Praėjusią savaitę Švedijos kronos kursas priartėjo prie 11 kronų už eurą ribos. Tokiose žemumose valiuta nebuvo nuo 2009-ųjų liepos.

Ekspertai pabrėžia, kad Švedijos krona dėl atviros šalies ekonomikos yra itin jautri pokyčiams pasaulio prekyboje. Be to, kronai sustiprėti neleidžia ir Švedijos centrinio banko pinigų politika – palūkanų norma šalyje neigiama yra nuo 2015-ųjų pradžios.

Švedija yra viena svarbiausių Lietuvos eksporto partnerių – šių metų sausio-rugpjūčio mėnesiais lietuviškos kilmės prekių eksportas į Švediją sudarė 6,7 proc. viso eksporto.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)