aA
Įtarimo karo nusikaltimais Australijos latvio Konrado Kalėjo teismo procesas pavers Latviją tarptautiniu cirku, kurį stengsis pakreipti savo naudai kiekviena žydų organizacija, rašo Latvijos laikraštyje "Jauna avize" išspausdintame komentare buvęs Latvijos garbės konsulas Čikagoje Norbertas Klaucenas.
Jis primena, kad K. Kalėjo bylos tyrimas vyksta jau 15 metų, ir retoriškai klausia, iš kur atsirado naujų įrodymų. Faktai apie Salaspilį ir Viktoro Arajo pagalbinį latvių SD būrį nėra nauji, o pasaulyje ir šiandien dar galima surasti nusikaltėlių, atsakingų už tūkstančių žydų nužudymą per Stalino vykdytą Holokaustą, bet dabar atsakomybė suverčiama vienam K. Kalėjui. Be to, įrodymai, kad NKVD agentai dalyvavo Arajo komandos nusikaltimuose, ignoruojami.

Tačiau labiausiai N. Klaucenas sielojasi dėl to, kad Latvija niekam nerūpi.

"Mūsų valstybė tampa tarptautiniu cirku, kurį mėgins pakreipti savo naudai kiekviena žydų organizacija, ir (Latvijos generaliniam prokurorui) Maizyčiui teks garantuoti, kad Kalėjas būtų pakartas, nes antraip Latvija amžiams bus pavadinta antisemitų ir nusikaltėlių šalimi", sakoma komentare.

N. Klaucenas, primindamas Simono Wiesenthalio (Simono Vyzentalio) centro Izraelio biuro vadovo Efraimo Zuroffo ( Efraimo Zurofo) teigimą, kad Kalėjas gali pabėgti, patarė jam pasižiūrėti sau po kojomis Jeruzalėje, kur kasdien dešimtimis žudomi palestiniečiai ir sužeidžiama tiek pat Izraelio kareivių.

"Reikia manyti, kad palestiniečių, taip pat kūdikių gyvybės ne tokios svarbios, kaip 6 žydų, už kuriuos atsakomybę mėginama suversti Kalėjui", sakoma straipsnyje.

BNS jau pranešė, kad Latvijos Generalinės prokuratūros nuomone, K. Kalėjo, kuris karo metais buvo Arajo būrio karininkas, įsakymu, buvo nušauti mažiausiai 6 žmonės, mėginę pabėgti iš Salaspilio koncentracijos stovyklos.

Prokuratūra praėjusią savaitę nusprendė pradėti K. Kalėjo baudžiamąjį persekiojimą, bet teisėjas nedavė sankcijos jį suimti.

E. Zuroffas pareiškė nuomonę, kad dabar K. Kalėjas, žinodamas, kad jam užvesta baudžiamoji byla, spės pasislėpti per tą laiką, kol teisėjas duos sankciją jį suimti.

K. Kalėjas dabar gyvena netoli Melburno.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.