aA
Kėdainių apylinkės teismas paskelbė nuosprendį Kėdainių rajono Krakių parapijos klebonui Romualdui Ramašauskui. Smarkiai sumušęs tris savo globotinius, klebonas išvengė didesnės bausmės.
Klebonas
Klebonas
© "Lietuvos žinios"
Jis nuteistas 5 mėnesiams laisvės atėmimo, tačiau bausmės vykdymas atidėtas metams.

Atleidimas

"Vaikai, mes laisvi", - atsisukęs į vaikus, pasakė R.Ramašauskas teismo salėje.

Teismo nuosprendžio klausėsi maždaug keturiasdešimt Krakių klebono vaikų globos namų auklėtinių. Salėje taip pat stovėjo nukentėjusių vaikų Kristinos ir Armino motina Leonora Maliaukienė. Ji džiaugėsi, kad klebonas liko nenubaustas, bei gailėjosi, jog R.Ramašauskui dėl Kristinos ir Armino teko patirti daug nemalonumų.

"Ji nevaldoma, netgi dabar teisme sukėlė isteriją", - kalbėjo motina apie dukterį. Kartu L.Maliaukienė sutiko, kad klebonas perlenkė lazdą suduodamas diržu Kristinai net 30 kartų.

L.Maliaukienė parašė prašymą prokuratūrai, kad byla būtų nutraukta, tačiau jos prašymo prokurorai nepaisė. Pasak L.Maliaukienės, jos santykiai su klebonu išliko geri. Prieš kelias dienas po teismo R.Ramašauskas kartu su vaikais ją parvežė namo.

Kristina ir Arminas vaikų globos namų nebelanko. Dešimtmetė Kristina mokosi Kėdainių pagalbinėje mokykloje, o devynerių metų Arminas - Krakių vidurinėje mokykloje. Nukentėjusių vaikų motina pasakojo, kad jos gyvenimas pablogėjo, nes namuose valgyti prašo dar keturi vaikai, mažesni už Kristiną ir Arminą.

Pasibaigus posėdžiui R.Ramašauskas labiausiai gailėjosi vaikų, kuriems teko patirti psichologinį stresą. Teisme jis prisipažino kaltu ir teigė pats vaikystėje gaudavęs mušti diržu.

Šiuo metu Krakių vaikų globos namuose gyvena 50 vaikų. Paklaustas, ar priimtų atgal L.Maliaukienės vaikus, R.Ramašauskas atsakė, kad tam prieštarautų valstybinės institucijos.

Auklėjimas

LŽ jau rašė, kad R.Ramašauskas diržu auklėjo tris globotinius - A.Maliauką, K.Maliaukaitę ir S.Didžbalį. Klebonas prisipažino, kad ne kartą mušė Kristiną už tai, kad ji melavo ir pabėgo kartu su broliu Arminu iš vaikų globos namų.

Šių metų balandžio mėnesį Kristina nuo klebono rankos nukentėjo kiek daugiau. Dėl smūgių diržu per sėdynę, rankas ir kojas mergaitė pateko į ligoninę ir ilgai negalėjo sėdėti. S.Didžbalį klebonas auklėjo už nedrausmingą elgesį mokykloje ir keiksmažodžių vartojimą.

Kėdainių apylinkės teismas tokius R.Ramašausko auklėjimo metodus pripažino archajiškais ir neleistinais. Skaitydamas nuosprendį teisėjas E.Grigaravičius pabrėžė, kad fizinis smurtas prieš vaikus visuomenėje draudžiamas, o vaikus saugo tarptautinė vaikų teisių konvencija.