aA
Rusija pirmadienį pasirašė sutartį su JAV kompanija dėl bent jau dalies jūreivių palaikų iškėlimo iš rugpjūčio mėnesį Arkties vandenyne paskendusio povandeninio laivas "Kurskas".
Sutartis su naftos kompanijos "Halliburton Co" Norvegijos padaliniu buvo pasirašyta, prieš tai kaip per brangų atmetus kitos Norvegijos firmos "Stolt Offshore", dalyvavusios pradinėje gelbėjimo operacijoje, pasiūlymą.

Pagal sutartį tarp povandeninį laivą sukonstravusio "Rubin" projektavimo biuro ir "Halliburton",užsieniečiai suteiks daugiausiai logistinę paramą rusų narams. Dėl logistinių ir techninių sunkumų per maždaug po dviejų savaičių prasidėsiančią operaciją tebus iškelti 30-35 žuvusių kariškių palaikai. Kiti bus iškelti greičiausiai tik ateinančiais metais, kai ir jei į vandens paviršių bus iškeltas visas laivas.

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas žuvusiųjų artimiesiems žadėjo, kad iš 108 metrų gylio bus iškelti visų jūreivių palaikai.

Kaip Sankt Peterburge sužinota po sutarties pasirašymo, į "Kursko" vidų mėgins patekti rusų narai. Dėl tamsos, šalčio ir pažeisto laivo labai pavojingoje operacijoje dalyvaus tik savanoriai. Norvegai vadovaus operacijai, suteiks reikiamą technologiją bei įrangą, padės laivo korpuse išpjauti skyles, pro kurias bus galima tiesiogiai patekti į vidų.

"Jei pavyks iškelti 20-30 proc. įgulos, operaciją bus galima laikyti pavykusia", - žurnalistams sakė "Rubin" direktorius Igoris Spaskis. Anot jo, trijų savaičių trukmės operacija prasidės spalio 18 dieną. Jo teigimu, po to Maskva ieškos užsienio partnerio, kuris padėtų iškelti visą povandeninį laivą.

ELTA
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.