Ketvirtadienį priešpiet DELFI lankėsi Varėnoje ir jos apylinkėse, kur svečiavosi UAB „Varėnos pienelis“ gamykloje.

Į teritoriją – griežtai tik susitarus

1,7 hektaro teritorijoje įsikūrusią gamyklą juosia tvoros. Čia pakliūti ne taip ir paprasta. Nors pokalbiui buvome susitarę, apsaugos darbuotoja dar prie įėjimo vartų griežtai liepė pasirašyti į specialų žurnalą, o įeiti leido tik patikrinusi, kad čia išties esame laukiami.

Tik įėjus į teritoriją, kadangi tuo metu įmonės direktorė buvo išvykusi, mus pasitiko įmonės vyr. buhalterė Lina Milinavičienė, kuri sutiko aprodyti patalpas ir papasakoti apie tai, kaip šiandien gyvena didžiausias Varėnos rajono darbdavys.

Pasak jos, įmonėje šiandien dirba ir sūrelius, pieną, greitinę, kefyrą, tortus ir kitus skanėstus kasdien gamina apie 140 darbuotojų. Čia, daugiausia, darbuojasi vietiniai, gyvenantys Varėnoje ar jos rajone, tačiau, kaip neslėpė L. Milinavičienė, dalis specialistų kasdien į darbą atvyksta ir iš kitų miestų, tarkime, Vilniaus ar Alytaus.

UAB „Varėnos pienelis“ vyr. buhalterė Lina Milinavičienė.

„Turime daug iššūkių, o kiekviena diena mums atneša savų siurprizų. Būna, kad ateini į darbą ir supranti, kad kažkas sugedo, o produktą pagaminti reikia. Tada mobilizuojiesi, tvarkai“, – atviravo moteris.

Kaip teigė, didžiausią pagaminamo produkcijos pyrago dalį, apie 70 proc., įmonėje sudaro varškės sūreliai.

„Taip pat gaminame šiek tiek pieno ir jį tiekiame „Lidl“ tinklui. Dar gaminame kefyrą, jogurtus, sviestą, sviestukus su žalumynais, proteininius produktus sportininkams, turime veganiškų produktų liniją“, – apie gaminamus prekės ženklus „Aistė“, „Pilos“ ir „Varėna“ sakė L. Milinavičienė ir pasakojo, kad visai neseniai įmonė ėmėsi ir tortų gamybos.

„Žmonės sako, kad jie pagaminti tarsi namuose. Iš tiesų, tas mūsų tortukų gamino cechas yra labai nedidelis ir yra labai daug rankinio darbo“, – sakė ji, tačiau užsiminė, kad šiandien daugiausia dėmesio skiriama veganiško sūrio gamybai.

„Sulaukiame susidomėjimo, o dabar gali būti, kad atsiras ir nauji partneriai, kurie kviečia pasirašyti kontraktą ir dirbti su Izraeliu“, – džiaugėsi ji ir juokavo, kad esant reikalui gali tekti gamykloje daryti ir pamaininį darbą, kuris tęstųsi ir naktį.

Neranda darbuotojų

Įmonė produktus tiekia ne tik didžiausiems Lietuvos prekybos tinklams, tačiau ir nemažai eksportuoja. Kaip sakė, į užsienį įprastai iškeliauja apie 30 proc. gaminių.

Anot jos, Varėnoje pagamintus varškės sūrelius valgo ir amerikiečiai, o jeigu įmonei pasiseks gauti tarptautinio maisto standarto sertifikatą IFS, eksportui galimai atsidarys dar didesnės rinkos.

„Dabar eksportuojame į Latviją, Estiją, Vokietiją, Čekiją, Slovakiją, Lenkiją. Planuojame eksportuoti ir į Izraelį“, – sakė ji. Tiesa, jei sertifikatas bus gautas, panašu, kad įmonės galimai lauks ir solidi patalpų bei priimamų darbuotojų plėtra.

L. Milinavičienė neslėpė, kad rasti darbuotojų čia gana sudėtinga.

UAB “Varėnos pienelis”

„Būna, kad priimi žmogų, o jam nesinori dirbti. Ne per seniausiai buvome priėmę dirbti porą, į Lietuvą grįžusią iš užsienio. Pas mus darbas yra nuo 7 val. iki 19 val., tai jie padirbo iki 17 val. ir išėjo namo. Pasakė, kad jiems šiandien užteks“, – pasakojo moteris.

Jos teigimu, vidutinis darbuotojų darbo užmokestis šioje įmonėje yra 680 Eur neatskaičius mokesčių.

„Yra žmonių, kurie gauna minimumą, yra, kurie gauna daugiau. Mums nuolat trūksta darbuotojų gamyboje“, – sakė ji ir užsiminė, kad daugiau šį darbą renkasi moteriškos lyties atstovės.

Per dieną – dešimtys tonų pieno gaminių

Žaliavas įmonė atsiveža iš keleto vietų, tačiau, kaip patikino, iš Varėnos rajono jos nėra nė vieno litro.

„Iš mūsų panosies pieną perka kita įmonė. Mes pieną perkame iš Alytaus rajono.

Buvo tokių atvejų, kad veždavomės pieną iš Klaipėdos. Taip pat dar vežame iš Lenkijos ir Latvijos“, – apie žaliavas pasakojo L. Milinavičienė.

UAB “Varėnos pienelis”

Visgi per dieną įmonės pagaminamos produkcijos kiekis išties stebina.

Kaip priėjusi prie didelės lentos su užrašytais produkcijos gamybos kiekiais vardijo moteris, įmonė vien per dieną pagamina 6-7 tonas varškės sūrelių, 5-10 tonų pieno, 3,5 tonos grietinės, 16 tonų kefyro ir beveik toną jogurto.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (491)