Tarptautinės prekybos sekretorius Liamas Foxas sudarė preliminarią sutartį su Pietų Korėjos prekybos ministre Yoo Myung-Hee Seule, nurodoma Jungtinės Karalystės vyriausybės pareiškime.

Tai pirmoji Londono sutartis su Azija, turinti užtikrinti, kad Britanijos prekybos santykiai nenutrūktų Jungtinei Karalystei išstojus iš Europos Sąjungos. Londonas jau yra sudaręs panašių susitarimų dėl prekybos ryšių po „Brexit“ su kitomis valstybėmis, įskaitant Čilę, Islandiją, Norvegiją ir Šveicariją.

„JK ir Pietų Korėja pasirašė iš esmės laisvos prekybos sutartį, leisiančią verslo įmonėms tęsti laisvą prekybą po „Brexit“, – sakoma vyriausybės pranešime.

„Prekyba tokiomis, o ne Pasaulio prekybos organizacijos sąlygomis, leis nemažai sutaupyti ir padės išsaugoti britų darbo vietas“, – nurodoma jame.

Ši sutartis leis britų verslininkams toliau džiaugtis lengvatinėmis sąlygomis prekiaujant su Pietų Korėja, jeigu spalio pabaigoje, kaip planuojama, Britanija pasitrauks iš Europos Sąjungos.

Prekybos tarp šių šalių apimtys pernai siekė 16,4 mlrd. eurų. Nuo 2011 metų, kai ES ir Pietų Korėja pasirašė laisvos prekybos sutartį, prekybos apimtys kasmet augo maždaug po 12 procentų.

„Tai reiškia, kad kas benutiktų su „Brexit“, prekybos tarp mūsų abiejų šalių tęstinumas ir pagrindas ambicingam laisvos prekybos susitarimui po mūsų pasitraukimo iš ES bus visiškai (užtikrinti)", – parašė L. Foxas socialiniame tinkle „Twitter“.

Didžioji Britanija turėtų išstoti iš Bendrijos spalio 31 dieną. Pasitraukusi iš ES ji praras prieigą prie stambių rinkų, kurios jai buvo prieinamos pagal ES prekybos sutartis, nors kai kurių sutarčių sąlygas Londonas siekia pakeisti.

Tačiau kol Londonas ir Briuselis neturės „Brexit“ sutarties, Didžiajai Britanijai ES teks „trečiosios šalies“ statusas, o prekybos su ja santykiai bus reglamentuojami pagal Pasaulio prekybos organizacijos taisykles.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)