Italijos maisto gamintojų mugėje „Italian food for Baltics“ Italijos–Lietuvos prekybos rūmai pristatė pirmąjį Baltijos šalyse picomatą. Teigiama, kad tai naujas „greito maisto“ konceptas, siūlantis produktą iš šviežių ir sveikų ingredientų. Jam tereikia kokybiško interneto ir elektros ryšio, ir daiktų interneto principu valdomas įrenginys tradicinę itališką picą iškeps greičiau nei per 3 minutes. Pica gaminama įprasto dydžio – 27 cm skersmens – plono pado. Taip pat informuojama, kad įrenginys veikia visą parą, todėl šviežiai iškeptos picos bus galima paragauti net ir vėlyvą naktį ar ankstyvą rytą.

„CiboLabs“ įkūrėjas ir mašinos inžinierius Claudio Torghele pasakoja, kad galima pasirinkti picą iš keturių siūlomų rūšių („Margarita“, „Peperroni“, su kumpiu, „Dolomiti“), sumokama kortele ar išmaniąja programėle, yra įmanoma įdiegti pasirinkimą mašinoje, kad būtų galima monetomis sumokėti. Pasirinkus picą, mašina pradeda veikti, gaminama tešla, uždedamas pomidorų padažas, kiti ingredientai ir kepama. Orkaitė iš karto įsijungia tik užsakius picą, nereikia jos įkaitinti prieš tai. Picomatu galima pagaminti 100 porcijų, tada mašiną vėl reikia papildyti trūkstamais ingredientais. Taip pat informuojama, kad picų rūšis galima pritaikyti atskiros šalies rinkai, pasiūlyti daugiau pasirinkimų.

„2005 m. gimė idėja, bet iš pradžių nepasisekė. Po 2 metų dirbant ir savaitgaliais, ir naktimis, turėjome pirmąjį prototipą, kuris labai skiriasi nuo dabartinio. Tada ieškojau investuotojų, įkūriau startuolį, pradėjome dirbti prie šio produkto ir su keliais universitetais Italijoje. Apie 2012 metus mašina jau buvo paruošta rinkai, dalyvavome įvairiose parodose Italijoje ir sulaukėme didelio susidomėjimo iš žiniasklaidos“, – sako C. Torghele.

Pati įmonė priklauso jam ir dar vienai italų šeimai. Tačiau jie rūpinasi tik pačių mašinų gamyba, o platintojai atskirose šalyse rūpinasi mašinų priežiūra, itališkų ingredientų tiekimu, bei sutartimis, kur bus šie picomatai pastatyti.

Kaip jis pasakoja DELFI, šių mašinų galima rasti Australijoje, Pietų Korėjoje bei kitose Azijos šalyse, taip pat Italijoje, Kroatijoje, Rumunijoje, Didžiojoje Britanijoje. Iš viso rinkoje jau yra apie 250 picomatų. Šiuo metu yra susitelkiama plėtra Amerikoje ir Europoje. Tad į šias rinkas planuojama paleisti dar apie 150 picomatų.

Jis taip pat prideda, kad picomatas kai kuriems verslams padeda mažinti kaštus, t. y. sumažina išlaidas darbo jėgai, reikiamai įrangai picoms kepti.

„Manau, kad ir restoranai gali naudoti. Ypač tie, kurie nesispecializuoja picos gaminime. Tai sudėtingas procesas“, – teigė jis.

DELFI pasiteiravo, ar tokį įrenginį galima įsigyti ir pasistatyti namuose. C. Torghele teigė, kad tokių atvejų būta, kad turtingos šeimos norėjo įsigyti picomatą ir įsigijo – dabar jie stovi jų namuose Dubajuje, kainavo apie 25 tūkst. eurų.

Asmeniui naudojantis viešoje vietoje pastatytu picomatu, pica, priklausomai nuo savo tipo gali kainuoti apie 5–7 eurus. Kaina priklauso ir nuo picomato vietos, šalies rinkos.

Advokatas, Italijos ir Lietuvos prekybos rūmų generalinis sekretorius Ugo Meucci DELFI pasakojo, kad šie picomatai gali būti naudojami prekybos centruose, biuruose, universitetuose, ligoninėse, koncertuose, įvairiuose renginiuose, ar net Palangoje. Jo teigimu, jau vyksta derybos Baltijos šalyse su įvairiais verslais, kurie domisi galimybę pastatyti šį picomatą savo pastatuose. Lietuvoje susidomėjimas taip pat didelis, dažniausiai domisi verslo centrai.

Pasak jo, picomatai leidžia išvengti žmogiškojo faktoriaus problemų, tereikia mašiną papildyti ingredientais. Tad pridedama, kad tokiais picomatais gali naudotis ir restoranai. Pasak jo, picomatai nėra parduodami kitiems verslams – jie išnuomojami. Jeigu yra tiesiog pasiūloma vieta picomatui, tuomet tam verslui nieko nereikia mokėti. Tačiau, jeigu jis nori ir gauti uždarbį iš picomato, reikia investuoti. Pasak U. Meucci, tai gali atsieiti apie 8 tūkst. eurų, jeigu norima didžiosios dalies pelno.

Picomatų aptarnavimu Baltijos šalyse rūpinsis „Rikka“.

Šaltinis
Temos
It is forbidden to copy the text of this publication without a written permission from DELFI.
DELFI EN
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (59)