aA
Žinyba, tvarkanti didžiulį buvusios Rytų Vokietijos slaptosios tarnybos "Stasi" palikimą, ketina paskelbti bylų apie buvusį kanclerį Helmutą Kohlį (Helmutą Kolį) ištraukas.
Helmut Kohl
Helmut Kohl
Tačiau vyriausybinė Gaucko (Gauko) tarnyba trečiadienį pranešė, kad bus skelbiama tik istorinės reikšmės turinti medžiaga. Kol kas neaišku, ar šiuose dokumentuose bus informacijos apie finansavimo skandalą, į kurį įsivėlė H. Kohlis.

"Gali būti paskelbtos tik tos bylos, kurios parodo Kohlį, kaip naujausiosios istorijos veikėją", sakė Gaucko žinybos atstovė spaudai, paprašyta pakomentuoti laikraščio "Berliner Zeitung" pranešimą.

H. Kohlio advokatas Stephanas Holthoffas-Pfoertneris (Štefanas Holthofas Fėrtneris) išreiškė viltį, kad Gaucko agentūra nebus pernelyg "dosni".

Agentūra taip pavadinta pagal jos vadovo, buvusio Rytų Vokietijos kovotojo už pilietines teises Joachimo Gaucko, pavardę.

Pasak advokato, kol kas neaišku, ar šių bylų paskelbimas tikrai teisėtas. Pagal susitarimą su Gaucko žinyba, iš pradžių bylos bus perduotos H. Kohlio teisininkų grupei ir tik po to - žiniasklaidai.

Ketinimai publikuoti "Stasi" bylas sukėlė viešas diskusijas. Jų metu paaiškėjo, jog komunistų agentai šnipinėjo Vakarų Vokietijos politikus tokiu mastu, apie kokį anksčiau net nenutuokta. Nuo 1982 metų, kai H. Kohlis atėjo į valdžią, iki Berlyno sienos griūties 1989-aisiais, apie jį buvo surinkta maždaug 9 tūkst. puslapių medžiagos.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.