aA
Centro sąjungos lyderis Romualdas Ozolas paragino kurti akcinę bendrovę ir statyti Lietuvoje naują atominę elektrinę, uždarius pasenusius Ignalinos atominės elektrinės reaktorius.
Spaudos konferencijoje trečiadienį jis piktinosi Seimo Ekonomikos komitete svarstomu Ignalinos AE pirmojo bloko uždarymo įstatymo projektu, pavadinęs jį "juodraščiu bei nuolankiu linkčiojimu Europos Sąjungai".

R. Ozolo manymu, neteisinga būtų atominę jėgainę uždaryti visiems laikams, nenumatant renovacijos proceso.

"Norint išlaikyti mūsų nacionalinį ūkį ir elektros energetikos, kaip pagrindinio šaltinio pamatus, mes būtinai turime turėti nors ir mažesnės apimties, bet būtent atominės elektrinės variantą", sakė centristų lyderis.

R. Ozolas teigė, kad jei Centro sąjungai pasiseks Seimo rinkimuose šį rudenį, Ignalinos jėgainės klausimas bus sprendžiamas kaip "IAE renovacijos klausimas".

"Jeigu bus toks reikalas, kad nė viena valdžia nespręs klausimo iš esmės, galima bus kurti akcinę bendrovę "Lietuvos atominė elektrinė", kaupti lėšas ir statyti naują elektrinę", kalbėjo jis.

"Technologijos stiprėja, ir elektrinė gali būti visiškai saugi. Tai yra visiškai normalus projektas, jei Lietuva nori išlaikyti savo gamybinius pajėgumus ir nenustekenti savo žmonių", tikino centristas.

R. Ozolas jau kuris laikas nuosekliai ragina išsaugoti Lietuvos atomine energetiką ir, uždarius IAE su nesaugiais laikomais dviem sovietų gamybos RBMK reaktoriais, įsirengti vakarietišką modernų reaktorių.

Kai kurių užsienio ekspertų nuomone, tai galėtų būti ne toks galingas, bet visiškai saugus WWER tipo reaktorius.

Lietuvos Seimas kovo pabaigoje po pateikimo pritarė IAE pirmojo bloko eksploatacijos nutraukimo įstatymo projektui, kuriame numatoma, kad reaktorius bus uždarytas iki 2005 metų sausio 1 dienos.

Šis įstatymo projektas vėl bus svarstomas Seime balandžio 20 dieną.

Įstatymo priėmimas laikomas viena sąlygų gauti tarptautinių donorių paramą IAE uždarymui.

Preliminariai vertinama, kad IAE pirmojo bloko uždarymo kaina gali siekti 20 mlrd. litų, tačiau šios išlaidos pasiskirstytų per keletą dešimtmečių.

Dėl antrojo reaktoriaus likimo Lietuva turėtų apsispręsti iki 2004 metų. Manoma, kad jį uždaryti gali būti nuspręsta 2010 metais.

Ignalinos jėgainė pagamina apie 70 proc. visos Lietuvos elektros energijos.

Pirmasis 1500 megavatų galingumo IAE reaktorius buvo pradėtas eksploatuoti prieš 16 metų, antrasis - 1987-aisias.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.