aA
Daugiau kaip 50 Senių Šalčių iš įvairių Rusijos regionų lankys kvalifikacijos kėlimo kursus Vologdoje. Kaip papasakojo projekto "Velikij Ustiugas - Senio Šalčio tėvynė" koordinatorius Olegas Pamiatovas, vaikų pamėgti herojai bus instruktuojami, kaip išvengti tradicinių šventinių vaišių, ypač alkoholio, mokomi teisingai pasirinkti kostiumo spalvą vaikų ar suaugusiųjų vakarėliui, prisiklijuoti barzdą ir nusigrimuoti.

Kalėdų Senelių pora
Kalėdų Senelių pora
© Corbis/Scanpix
Akcinės bendrovės "Senio Šalčio tėvonija" atstovė spaudai Natalija Popova pažymėjo, kad kalbant apie tradicinį Senio Šalčio paveikslą iki šiol tebėra įvairių "povandeninių akmenų", ir šia prasme ypač nepasisekė naujamečio Senio Šalčio kostiumui, nes kino herojai gerokai išklibino tradicinius jo kanonus.

Kaip byloja senovės mitologija ir simbolika, tradiciniam Senio Šalčio paveikslui keliami tam tikri reikalavimai: barzda ir plaukai turi būti tankūs ir žili, marškiniai ir kelnės - būtinai balti, lininiai, o kailiniai - ilgi ir būtinai raudoni, siuvinėti sidabru (aštuonkampėmis žvaigždėmis ir kitais tradicinio ornamento elementais).

"Jei matote žilaplaukį burtininką mėlynais ar žaliais kailiniais, žinokite - tai ne Senis Šaltis, o vienas iš daugybės jo "jaunesniųjų brolių". Jei kailiniai trumpi ar su ryškiomis sagomis - prieš jus Kalėdų Senis, Santa Klausas, Peras Noelis ar dar kuris nors Senio Šalčio "giminaitis iš užsienio", - pažymėjo N.Popova.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.