aA
Jungtinių Tautų (JT) specialusis pranešėjas kankinimų klausimais Manfredas Nowakas paragino Europos Sąjungą (ES) ir Europos Tarybą (ET) atlikti "aukšto lygio" tyrimą dėl pareiškimo apie Europoje neva egzistuojančius slaptus Centrinės žvalgybos valdybos (CŽV) kalėjimus.
Kalėjimas, grotos, celė, kalinys
Kalėjimas, grotos, celė, kalinys
© Corbis/Scanpix
"Esu labai sunerimęs dėl šių pareiškimų apie JAV vyriausybės ir CŽV visuose pasaulio regionuose turimas slaptas įkalinimo vietas", - žurnalistams Danijos mieste Helsingiore, esančiame į šiaurę nuo sostinės Kopenhagos, sakė M.Nowakas, dalyvaujantis čia vykstančiame seminare kankinimų klausimais.

"Dabar, kai "The Washington Post" ir daugelis kitų organizacijų, tarp jų ir "Human Rights Watch", viešai paskelbė šią informaciją, manau, kad Europos Sąjunga ir Europos Taryba turėtų ... pradėti "aukšto lygio" tyrimą", - sakė jis.

Laikraštis "The Washington Post" trečiadienį paskelbė, kad JAV žvalgybos agentūra po 2001 metų rugsėjo 11-osios teroristinių išpuolių sulaikytus "al Qaeda" įtariamuosius laiko kalėjimuose, kurie veikia aštuoniose šalyse, įskaitant Tailandą, Afganistaną ir kelias "demokratines Rytų Europos valstybes".

JAV įsikūrusi nepriklausoma nevyriausybinė žmogaus teisių gynimo organizacija "Human Rights Watch" (HRW) sakė esanti "beveik tikra", kad tokie įkalinimo centrai egzistuoja, mažų mažiausiai Lenkijoje ir Rumunijoje.

"Jeigu jie teisūs, tai ne tik Jungtinių Valstijų vyriausybė, bet ir tų šalių vyriausybės, kuriose yra įsteigti šie įkalinimo centrai, turi prisiimti atsakomybę", - seminare, skirtame paminėti Danijoje įsikūrusios Tarptautinės kankinimo aukų reabilitacijos tarybos (IRCT) 20-osioms metinėms, sakė M.Nowakas.

"Pasaulis ir pilietinė visuomenė, ir ypač (kankinimų) aukos ir jų šeimos turi teisę žinoti tiesą apie tai, kas vyksta", - sakė jis.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.