aA
Rusijos piliečiai, kaip ir anksčiau, geriau vertina "raudonųjų", o ne "baltųjų" atstovus. Išimtis, kaip rodo kompanijos "Baškirova ir partneriai" sociologai, yra paskutiniojo Rusijos imperatoriaus Nikolajaus II asmenybė. Spalį apklausus 1500 respondentų nustatyta, kad 54,5 proc. jų teigiamai vertina "pasaulio proletariato lyderį" Vladimirą Leniną, 28,7 proc. - neigiamai, o 16,8 proc. negalėjo atsakyti į šį klausimą.

Rusijos karys laiko rankose vėliavą su Lenino atvaizdu per pergalės prieš nacistinę Vokietiją 60-ųjų metinių minėjimą St.Peterburge.
Rusijos karys laiko rankose vėliavą su Lenino atvaizdu per pergalės prieš nacistinę Vokietiją 60-ųjų metinių minėjimą St.Peterburge.
© Reuters/Scanpix
Rusijos piliečiams imponuoja ir "geležinis" Feliksas Dzeržinskis, kurio veiklą teigiamai vertina 45,8 proc. apklaustųjų. Neigiamą nuomonę išsakė 28,8 proc., o dar 25,4 proc. nežinojo, ką atsakyti.

Trečią vietą užima Nikolajus II: jo veiklai pritaria 40,4 proc. tautiečių, nepritaria - 29 proc., o savo nuomonės šiuo klausimu neturi 30,6 proc.

Įkandin eina grupė politikų, pelniusių daugmaž apylygius vertinimus. Šioje grupėje pirmauja Josifas Stalinas: atitinkamai 37,3; 45,5 ir 17,2 proc.

Žymų marksistą Georgijų Plechanovą teigiamai vertina 30,6 proc, neigiamai - 28,1, neturinčių nuomonės yra kur kas daugiau - 41,3 proc. Už baltagvardiečių vyriausiąjį vadą Antoną Denikiną balsai pasiskirstė taip: 29,9; 35,7; 34,4 proc.

Yra dar viena grupė, kur požiūris į politikus greičiau neigiamas. Pirmasis čia - Levas Trockis, kurio veiklą teigiamai vertina 21,5 proc. apklaustųjų, neigiamai - 42,8, nežinojo, ką pasakyti - 35,7 proc.

Grigorijui Rasputinui skirti balsai pasiskirstė atitinkamai: 21,5, 46,5 ir 32 proc.

19 proc. teigiamai atsiliepia apie baroną Piotrą Vrangelį, 38,5 proc. - neigiamai, 42 proc. neturėjo nuomonės.

Apie Laikinosios vyriausybės pirmininką Aleksandrą Kerenskį teigiamai atsiliepia 18,6 proc., neigiamai - 42,4 proc., neturi nuomonės - 39 proc. rusų.

Sociologai pažymi, kad požiūris į revoliucijos epochos politinius veikėjus labai priklauso nuo respondentų amžiaus: tarp jaunimo "revoliucijos vadų" populiarumas daug mažesnis, negu tarp vyresniosios kartos žmonių.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.