aA
Azerbaidžane vyksta parlamento rinkimai
Azerbaidžane vyksta parlamento rinkimai
© AFP/Scanpix
Rinkimus stebi apie 2 000 vietinių ir 1 291 užsienio stebėtojų.

Azerbaidžano centrinės rinkimų komisijos (CRK) pirmininkas Mazachiras Panachovas pranešė, kad rinkimų procesas bus atviras, vyks ką tik balsus atidavusių rinkėjų apklausa.

"Pagal įstatymus rinkimų komisijos dirbs iki 19 valandos, paskui iškart bus pradėti skaičiuoti balsai", - sakė CRK pirmininkas spaudos konferencijoje, kuri sekmadienį ryte vyko komisijos informaciniame centre. Pasak jo, pirmieji rezultatai paaiškės dar prieš vidurnaktį.

Demokratinių permainų pradžia

Vienas Azerbaidžano opozicinio bloko "Azadliq" (Laisvė) vadovų, "Musavat" partijos pirmininkas Isa Gambaras mano, kad šalyje vykstantys parlamento rinkimai yra esminių demokratinių pertvarkymų pradžia.

"Žinau, kad bet kuriuo atveju šiandien Azerbaidžane prasideda esminės demokratinės permainos. Netrukus visi tuo įsitikins", - sakė I.Gambaras žurnalistams sekmadienį, atidavęs balsą vienoje rinkimų apylinkių.

Bloko lyderis išreiškė įsitikinimą, kad rinkimus laimės jo atstovaujamas opozicinis blokas "Azadliq".

"Be jokių abejonių, rinkėjai balsuos už "Azadliq" bloko kandidatus", - pabrėžė jis.

Policija paleido opozicijos veikėją

Azerbaidžano teismas į laisvę paleido vienos opozicijos partijos rinkimų kampanijos organizatorių, kuris tris dienas buvo uždarytas už trukdymą policijai, sekmadienį šalyje prasidėjus istoriniams parlamento rinkimams pranešė jo partija.

Prezidento Ilhamo Alijevo oponentai sakė, kad Demokratų partijos rinkimų kampanijos organizatoriaus Faramazo Džavadovo sulaikymas aiškiai rodo, jog policija yra pasirengusi sutrukdyti opozicijai ir siekia sužlugdyti teisingus rinkimus.

"Džavadovas buvo areštuotas nelegaliai, todėl jis apskundė savo sulaikymą teismui. Teismas sutiko patenkinti jo skundą ir jis buvo paleistas", - sakė Demokratų partijos pirmininko pavaduotojas Sardaras Džalaloglu.

Policijos atstovas spaudai sakė, kad F.Džavadovas buvo sulaikytas už trukdymą policijai, kai ji, gavusi informacijos apie nelegaliai laikomus ginklus, ketvirtadienį darė kratą jo biure.

Iš Azerbaidžano išsiųsti 16 Ukrainos stebėtojų

Sekmadienį ryte iš Azerbaidžano buvo išsiųsti 16 Ukrainos stebėtojų", - pranešė Ukrainos televizija "5-asis kanalas". Azerbaidžano parlamento rinkimų stebėtojai iš Ukrainos buvo išsiųsti iš šalies respublikos valdžiai nusprendus, jog jie yra "nepageidaujami asmenys", pranešė žurnalistams laikinasis Ukrainos reikalų patikėtinis Azerbaidžane Ihoris Kizima.

Stebėtojai buvo sulaikyti šeštadienį. Tarp jų - Tarptautinio demokratijų instituto direktorius Serhijus Taranas ir partijos "Metas" politinės tarybos narys Jevhenijus Zolotariovas.

"Mus pavedėjo į šalį. Susidarė tokia didelė ukrainiečių, kurie jau anksčiau buvo Azerbaidžane, grupė... Paskui vyko kratos. Jie nerašė jokių aktų ir neaiškino, kodėl taip elgiasi. Likusių sulaikytųjų anksčiau niekada nesu matęs. Jie neturi nieko bendra su manimi, ir, kaip supratau pasikalbėjęs su

Zolotariovu, su partija "Metas", - pareiškė S.Taranas. Jis pabrėžė, kad į Azerbaidžaną atvyko opozicinės "Musavat" partijos pakviestas.

Tuo tarpu Azerbaidžano ambasados Ukrainoje atstovas spaudai Atešas Girchijevas pareiškė, jog A.Tarano ir J.Zolotariovo vizitą į Baku laiko kišimusi į Azerbaidžano vidaus reikalus.

Opozicija pareiškia apie gausius balsavimo pažeidimus

Vienas iš Azerbaidžano opozicinio bloko "Azadliq" ("Laisvė") lyderių, Liaudies fronto partijos pirmininkas Ali Kerimlis teigia, kad blokas turi informacijos apie gausius balsavimo procedūros pažeidimus. "Mes turime informacijos apie daugybę pažeidimų. Bet iki 20 valandos rinksime informaciją, o poryt surengsime mitingą. Priklausomai nuo to, kaip baigsis rinkimai, parinksime šūkius. Jei bus užfiksuota masinių

klastočių, būtinai reikalausime anuliuoti rinkimų rezultatus", - sakė A.Kerimlis žurnalistams sekmadienį, atidavęs balsą vienoje Baku rinkimų apylinkių.

Pasak jo, "jei pažeidimų pasitaikys atskirose apygardose, mes juos ginčysime teismine tvarka. O jei rinkimai vyks normaliai, mūsų mitingai bus teorinio pobūdžio".

Opozicija gali nepripažinti Azerbaidžano parlamento rinkimų rezultatų

Opozicinio rinkimų bloko "Azadliq" rinkimų štabo vadovas Panachas Guseinovas abejoja sekmadienį vykstančių Azerbaidžano parlamento rinkimų teisingumu ir pareiškia, kad opozicija gali jų nepripažinti.

"Jau dabar galima reikšti nuomonę, jog šių rinkimų nepripažins "Azadliq" bloko atstovai", - pareiškė jis spaudos konferencijoje Baku sekmadienį.

"Mes turime kompiuteriu apdorotus 5947 teisės pažeidimus. Jų specifika, taip pat plati geografija duoda pagrindo manyti, jog šios klastotės suplanuotos ir vykdomos centralizuotai", - pareiškė P.Guseinovas.

Pasak jo, "Azadliq" atstovų užfiksuotus pažeidimus galima skirstyti į 25 rūšis". Jis paminėjo, kad kai kuriems atstovams trukdoma stebėti rinkimus, nematomas rašalas balsavusių rinkėjų pirštams žymėti kai kur buvo pakeistas lengvai nuplaunamu skysčiu ir pan.

"Jau dabar, nelaukiant rinkimų rezultatų, galima kalbėti apie Azerbaidžane įvykusius pačius skaidriausius suklastotus rinkimus", - sakė P.Guseinovas.

Tuo pat metu jis pranešė, kad "Azadliq" sulauks oficialių rinkimų rezultatų, ir pirmadienį apie 12 val. vietos (10 val. Lietuvos) laiku paaiškės preliminari opozicinio bloko nuomonė.

Šalies prezidento administracijos politinių tyrimų skyriaus visuomeninio politinio sektoriaus vedėjas Fuadas Achundovas anksčiau opozicijos pareiškimus apie rezultatų klastojimą pavadino nepagrįstais.

Pasak jo, tokiais pareiškimais Azerbaidžano opozicija "kopijuoja revoliucines technologijas, kurios parengtos užsienyje ir skirtos Nepriklausomų Valstybių Sandraugos šalims - kaltina valdžią pažeidimais provokuojant žmones pradėti demonstracijas".

"Valdžia labiau nei kiti suinteresuota rinkimų demokratiškumu, nes visos užsienio ir vietos sociologų apklausos rodo, kad valdančioji "Eni Azerbaidžan" partija keleriopai lenkia ne tik "Azadliq" bloką, bet ir visą opoziciją kartu paėmus", - pabrėžė F.Achundovas.

15 valandos duomenimis (13 val. Lietuvos laiku), Azerbaidžano parlamento rinkimuose balsavo 1 mln. 496 713 žmonių, arba 32,8 proc. rinkėjų, pranešė korespondentas iš Centrinės rinkimų komisijos informacinio centro, paskelbusio šiuos duomenis.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.