aA
Argentinos Mar del Platos kurorte tūkstančiai žmonių penktadienį susirinko išreikšti savo nepritarimą JAV prezidento George'o W.Busho dalyvavimui 34-ajame Amerikos žemynų prezidentų susitikime.
Demonstrantai Argentinoje degina JAV vėliavą
Demonstrantai Argentinoje degina JAV vėliavą.
© EPA-ELTA
Protestuotojai, kurių palaikyti atvyko net tokios įžymybės kaip Nobelio premijos laureatas Adolfo Perezas Esquivelas, populistų kandidatas į Bolivijos prezidentus Evo Moralesas ir Argentinos futbolo legenda Diego Maradona, negalėjo patekti į riaušių policijos saugomą draudžiamą teritoriją, kurioje vyko viršūnių susitikimas.

"Bushai, fašiste, tu esi teroristas", - po lietingu dangumi skandavo protestuotojai, susirinkę gatvėse netoli pastato, kuriame vyksta viršūnių susitikimas ir kuriame G.W.Bushas sieks atnaujinti įstrigusias derybas dėl laisvosios prekybos zonos Amerikos žemynuose (FTAA).

Protesto akcijos organizatoriai teigia, kad penktadienį į gatves protestuoti išėjo apie 40 tūkst. demonstrantų, tarp jų ir globalizacijos priešininkai, norintys išreikšti savo nepritarimą G.W.Bushui ir šiam viršūnių susitikimui.

Naktį specialiai užsakytu traukiniu iš Buenos Airių į demonstraciją Mar del Platos kurorte atvyko D.Maradona ir dar šimtai kitų protestuotojų.

JAV prezidentas George'as W.Bushas Amerikos žemynų prezidentų susitikime penktadienį uoliai ragino atnaujinti derybas dėl laisvosios prekybos Amerikos šalyse ir juokavo, kalbėdamas apie tūkstančius prieš jį protestuoti susirinkusių žmonių.

"Noriu jums padėkoti už gerą priėmimą, - sakė jis Argentinos prezidentui Nestorui Kirchneriui prasidėjus 34-ajam Amerikos žemynų prezidentų susitikimui. - Nėra lengva priimti visas šias šalis. O sunkiausia priimti tikriausiai mane".

Kalbėdamas trumpo viešo pasirodymo su G.W.Bushu metu, N.Kirchneris neatskleidė derybų esmės, tačiau net dukart jas pavadino "nuoširdžiomis", o diplomatine kalba tai paprastai reiškia aštrius nesutarimus.

Vienas iš ginčijamų klausimų buvo Argentinos vadovo daromas spaudimas Vašingtonui padėti Buenos Airėms būsimose derybose su Tarptautiniu valiutos fondu (TVF) dėl įsiskolinimų sumažinimo.

Nors leido suprasti, kad tokioms viltims nelemta išsipildyti, G.W.Bushas kelis kartus pakartojo, kad Jungtinės Valstijos ir Argentina gina tas pačias demokratines vertybes, o N.Kirchneris jam "priminė, kad glaudesnis JAV bendradarbiavimas su kaimynėmis galėtų būti konstruktyvus ir teigiamas". JAV vadovas pritarė šiai minčiai.

JAV prezidentas tikisi atnaujinti derybas dėl laisvosios prekybos zonos Amerikos žemynuose (FTAA) nuo Kanados iki Čilės, kurios įstrigo taip ir nepasirašius susitarimo, kaip numatyta, šių metų pradžioje.

Tačiau Lotynų Amerikos valstybės dėl šio iniciatyvos yra susiskaldžiusios - ekonominę bendriją sukūrusios Brazilija, Argentina, Urugvajus ir Paragvajus nepritarė JAV raginimui 2006 metais pradėti naująjį FTAA derybų etapą.

G.W.Busho teiginys, jog laisva prekyba yra geriausias vaistas nuo skurdo ir bedarbystės, susilaukė gausios Lotynų Amerikos lyderių ir kairiosios pakraipos politikų kritikos.

JAV pareigūnai baiminasi, kad viršūnių susitikimą nustelbs tvyranti įtampa tarp G.W.Busho ir Venesuelos prezidento Hugo Chavezo, kuris sakė atvykęs čia "palaidoti" FTAA, nors JAV prezidentui dabar kaip niekada reikalingas palaikymas.

Naujausi visuomenės apklausos duomenys rodo, kad G.W.Busho populiarumas šiuo metu yra žemiausias per visą jo prezidentavimo laikotarpį nuo pat 2001 metų. Didžiausią įtaką tam padarė politiniai skandalai, smarkiai augančios degalų kainos ir karas Irake. Jo populiarumas Lotynų Amerikos valstybėse taip pat labai žemas.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.