aA
Argentinos Mar del Platos kurorte ketvirtadienį parduotuvių savininkai lentomis užkalė virtinas, o gyventojai traukėsi iš miesto, kur tūkstančiai demonstrantų rengiasi protestuoti prieš JAV prezidentą George'ą W.Bushą, atvykusį į Amerikos žemynų prezidentų susitikimą.
G.W.Bushas
G.W.Bushas atvyko į Maskvą
© EPA-ELTA
JAV lyderis į šį pajūrio kurortą, kur dvi dienas vyks Šiaurės Amerikos ir Pietų Amerikos viršūnių susitikimas, atvyko vėlai ketvirtadienį. Argentinoje G.W.Bushas daug kam nepatinka dėl Irako karo ir JAV remiamos laisvosios rinkos politikos, dėl kurios, daugelio nuomone, skurde atsidūrė milijonai žmonių.

Kairiųjų aktyvistai, atvykę daugiausia iš Lotynų Amerikos, rengia alternatyvų "liaudies susitikimą", kuriame penktadienį turi kalbėti ir pagrindinis G.W.Busho kritikas regione, kairiųjų pažiūrų Venesuelos prezidentas Hugo Chavezas.

Žodžių karas tarp G.W.Busho ir H.Chavezo dėl prekybos ir vystymo turėtų vykti ir per viršūnių susitikimą, kurio metu Vašingtonas ragins Lotynų Amerikos valstybes dar labiau atverti savo ekonomiką.

"Tikimės, kad protestai vyks taikiai, tačiau jei taip nebus, mes esame pasirengę ryžtingai atsakyti pažeidėjams", - sakė federalinės policijos komisaras Danielis Rodriguezas.

Amerikiečių kompanijos, tarp jų - vaizdajuosčių nuomos punktai "Blockbuster" ir "Citibank" skyriai prieš penktadienį planuojamas protesto demonstracijas buvo apkalti gofruoto metalo lakštais.

Daugiau kaip 7,5 tūkst. policijos pareigūnų aplink viešbučius, kuriuose vyks viršūnių susitikimas, įrengė saugumo barjerus ir patruliuoja šio paprastai judraus miesto, kuriame gyvena 600 tūkst. žmonių ir kuris dabar atrodo kaip išmiręs, gatvėse bei paplūdimiuose. Jūroje budi pakrančių apsaugos laivai, buvo apriboti skrydžiai virš miesto. Dauguma mokyklų penktadienį nedirba.

H.Chavezo suorganizuotu traukiniu į miestą atvyko tokios G.W.Busho politikai nepritariančios įžymybės kaip Argentinos futbolo legenda Diego Maradona ir kandidatas į Bolivijos prezidentus, indėnų lyderis Evo Moralesas. Pats H.Chavezas turi atskristi lėktuvu.

Į Mar del Platą taip pat turėtų atvykti JAV kampanijos prieš Irako karą aktyvistė Cindy Sheehan ir kitų Irake žuvusių karių artimieji.

Kubos lyderis Fidelis Castro, kuris vienintelis nebuvo pakviestas į viršūnių susitikimą, norėdamas paremti savo draugą H.Chavezą į "liaudies susitikimą" nusiuntė kubiečių sportininkų delegaciją.

"Norime parodyti prezidentui Bushui, kad JAV kelias nėra vienintelis kelias", - sakė 34 metų sekretorė Veronica Gomez, ketinanti dalyvauti protesto demonstracijoje.

Argentinos "piketerai" - ginkluota bedarbių grupuotė, pagarsėjusi per ekonominę 2001-2002 metų krizę, - penktadienį organizuoja atskirą savo demonstraciją.

Per viršūnių susitikimą 34 valstybių lyderiai didžiausią dėmesį skirs darbo vietų kūrimo Lotynų Amerikoje klausimui, kuris laikomas labai svarbiu gerovei šiame regione sukurti.

Vašingtono tikslas yra įtikinti Lotynų Ameriką dar labiau atverti savo ekonomiką, tokiu būdu skatinant investicijas, prekybą ir naujų darbo vietų kūrimą, sakė JAV valstybės sekretorės pavaduotojas Tomas Shannonas.

Sunkesnis klausimas yra JAV siekis atnaujinti įstrigusias derybas dėl laisvosios prekybos zonos Amerikos žemynuose (FTAA) paskelbimo 2006 metais. Jį sprendžiant didelės pažangos per šį viršūnių susitikimą gali ir nebūti, nes Lotynų Amerikos didžiosios ekonomikos baiminasi padarinių žemės ūkiui.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.