aA
Saugų eismą propaguojanti akcija baigėsi rekordiniu avarijų skaičiumi. Spalį, kuris šalyje buvo paskelbtas saugaus eismo mėnesiu, Klaipėdoje įvyko beveik 600 avarijų. Jose du žmonės žuvo, o daugiau nei 50 buvo sužeista.
Akcijos rezultatams įtakos turėjo ir tai, jog dėl daugybės remontuojamų gatvių susidarydavo didelės automobilių spūstys.

Skaičiai pribloškė

Spalį paskelbus saugaus eismo mėnesiu, pasipylė avarijos. Klaipėdoje per mėnesį užregistruoti 558 eismo įvykiai. 25 avarijų kaltininkais tapo neblaivūs vairuotojai.

Pernai per tą patį laikotarpį uostamiestyje įvyko 495 avarijos. Klaipėdos VPK Eismo priežiūros skyriaus viršininko Sauliaus Švėgždos teigimu, beveik 600 avarijų - nedžiuginantis skaičius.

Guodžia tik tai, jog daugelis šių avarijų buvo „metalinės“. Žmonės nukentėjo tik 41 eismo įvykyje. Jų metu sužeisti 55 klaipėdiečiai. „Tačiau traumos nebuvo sunkios“, - sakė S.Švėgžda.

Žuvo pėstieji

Per spalio mėnesį eismo įvykiuose žuvo 2 žmonės. Pirmoji nelaimė įvyko spalio 14 dieną. Apie pusę devynių vakaro Smiltelės gatvėje buvo partrenktas 42 metų vyras. Jis gatvę bandė

pereiti ne per perėją, iki kurios buvo 12 metrų. Vyras žuvo vietoje. Atlikus kraujo tyrimus paaiškėjo, jog nelaimėlis buvo girtas - jam nustatytas sunkus girtumo laipsnis.

Šiuo metu atliekamas ikiteisminis tyrimas, kurio metu paaiškės nelaimės kaltininkas. S.Švėgždos teigimu, vyrą partrenkusio golfo vairuotojas buvo blaivus. Nerasta duomenų, kad jis viršijo saugų greitį.

Spalio 25-osios vakare avarijoje nukentėjo kita pėsčioji. 68 metų močiutė į važiuojamąją kelio dalį išėjo prie „Skibalės“ parduotuvės. Tą vakarą smarkiai lijo lietus. Dėl blogo matomumo BMW vairuotojas senolę pastebėjo tik iki jos likus 10 metrų. Partrenkta moteris buvo nuvežta į ligoninę. Po trijų dienų ji mirė.

Žuvo daug vaikų

Policijos departamento atstovai kol kas negalėjo pasakyti, kiek avarijų spalį įvyko visoje šalyje. Policijos komisariatai šiuos duomenis privalo pateikti šiandien.

Kol kas žinoma tik tai, jog per praėjusį mėnesį Lietuvos keliuose žuvo daugiau nei 10 vaikų, 162 nepilnamečiai buvo sužeisti. Pernai spalį avarijose nebuvo žuvęs nė vienas vaikas, o sužalotas tik 131 nepilnametis.

Sulaukęs ataskaitų apie šalies miestuose bei rajonuose įvykusius eismo įvykius, kitą savaitę Policijos departamentas rinks saugiausią miestą ir rajoną. Nugalėtojus išaiškins speciali komisija. Ji ketina atsižvelgti į žuvusiųjų skaičių, tenkantį 10 tūkst. gyventojų. Dėmesys bus kreipiamas ir į tai, kiek avarijose nukentėjo nepilnamečių, eismo įvykius sukėlusių neblaivių asmenų skaičių.

Švelni akcija

Iškovoti saugiausio miesto titulą mėgins pretenduoti ir Klaipėda. Uostamiesčiui teks varžytis su kitais didžiaisiais šalies miestais.

Saugiausio miesto titulo Klaipėdos pareigūnai siekė gailėdami pažeidėjų. Policininkai akcijos metu vairuotojų stengėsi nebausti. Pareigūnai atliko prevencinį darbą. „Vairuotojai net nustebdavo, kodėl policininkas, užuot išrašęs baudą, paaiškindavo apie saugos diržų svarbą“, - apie akciją pasakojo S.Švėgžda.

Uostamiesčio pareigūnai organizavo reidus ir kartu su Techninio apžiūros centro darbuotojais. Ne tik Klaipėdoje, bet ir šalia uostamiesčio esančiose miesteliuose buvo tikrinama automobilių techninė būklė.

Daugėja automobilių

Spalis ir pernai buvo vienas iš avaringiausių mėnesių. Teigiama, jog tam įtakos turi nepalankios oro sąlygos. Tačiau šiemet spalį eismo sąlygos buvo labai geros.

S.Švėgždos teigimu, daugiausia avarijų įvyko dėl saugaus atstumo nesilaikymo. Tam įtakos turėjo automobilių spūstys, kurios susidarė dėl gatvių remonto darbų.

Spalį taip pat įvyko nemažai, policininkų žodžiais tariant, „draudiminių“ avarijų.

„Automobilis kieme yra nubraižomas arba į jį kas nors atsitrenkia. Žmonės kviečia policiją tik todėl, kad pareigūnai užfiksuotų eismo įvykį ir nukentėjusiajam būtų skirta draudimo išmoka. Tokiuose eismo įvykiuose dažnai net nepavyksta nustatyti kaltininkų“, - sakė viršininkas. Avarijų skaičius didėja ir todėl, kad mieste akivaizdžiai padaugėjo automobilių.