aA
JAV armija po truputį keičia savo karių mokymo strategiją: vis daugiau dėmesio skiriama sukilimų malšinimo taktikai. Tuo tarpu buvusi aukšto rango Pentagono pareigūnė perspėja, jog Vašingtonas, visą dėmesį skiriantis karui su terorizmui, pamiršta kitus svarbius užsienio politikos klausimus.
JAV kariai Irake, karas Irake
JAV kariai Irake, karas Irake
© AFP/Scanpix
Pasak armijos ekspertų, sukilimų malšinimo taktikos mokymas iš armijos mokyklų dingo netrukus po Vietnamo karo. Tačiau įvykiai Irake, kur kasdien susiduriama su dešimtimis partizaninių išpuolių, privertė jį grąžinti į studijų programas.

"Šiuo metu kovos su sukilimais taktikos mokoma visuose lygiuose: nuo armijos seržanto iki karininkų koledžo", - pažymėjo brigados generolas Volney Warneris - JAV armijos vadovybės ir generalinio štabo koledžo vado pavaduotojas.

Atnaujintas kovos su sukilimais vadovėlis, kurį parengė armija ir jūrų pėstininkų korpusas, pasirodys ateinantį pavasarį, sakė brigados generolas.

Šiuo metu didžiausia amerikiečių nesėkmė kovoje su irakiečiais sukilėliais - nesugebėjimas užtikrinti paprastų žmonių saugumo. Be visuomenės paramos laimėti prieš sukilėlius labai sunku.

Neseniai pasirodžiusioje karybos eksperto Roberto Taber'o knygoje "Karas su blusomis" taip pat nagrinėjami sukilimų malšinimo ypatumai.

R.Taber'o partizanus lygina su blusomis, o tradicines armijas - su šunimis: "Šunys yra blogesnėje padėtyje nei blusos: jiems reikia ginti pernelyg didelį plotą nuo mažo, visur esančio ir vikraus priešo. Jei karas trunka labai ilgai, šuo išsenka ir nebesugeba priešintis".

Buvusi Pentagono pareigūnė perspėja, kad pernelyg didelis Baltųjų rūmų dėmesys karams Irake ir Pentagone verčia pamiršti tokius svarbius užsienio politikos klausimus kaip santykiai su Kinija ir musulmonišku pasauliu.

"Būtina prisiminti ir likusią pasaulio dalį", - teigė Suzanne Patrick, kuri liepos mėnesį atsistatydino iš gynybos sekretoriaus pavaduotojos pramonės klausimams posto.

S.Patrick pažymėjo, kad santykiuose su Kinija ir kitais svarbiais klausimais JAV veikia "neturėdamos išsamaus strateginio plano".

Anot jos, per ketverius darbo Pentagone metus ji nuolat susidurdavo su prasta darbo koordinacija tarp tokių svarbių institucijų kaip Pentagonas, Iždo departamento ir Valstybės departamento. Nebuvo derinami ekonominiai ir politiniai interesai, pabrėžė ji.

ELTA
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.