aA
Ketvirtadienį Belgijoje prasidėjo vienas didžiausių Europoje teroristų teismų, kurio metu teisiami įtariami musulmonų kovotojų grupuotės nariai, kaltinami kruvinais sprogdinimais Madride ir Kasablankoje.
Teismas, teisėjas, sprendimas, nuosprendis, teisingumas
© Corbis/Scanpix
Aštuoni iš trylikos byloje minimų įtariamųjų Briuselio teismo salėje stovėjo už neperšaunamo stiklo. Tarp jiems inkriminuojamų nusikaltimų yra ir kaltinimai suteikus prieglobstį Maroko islamo kovotojų grupės (GICM) nariams.

GICM, kurią Jungtinės Valstijos yra įtraukusios į teroristų grupuočių sąrašą, siejama su 2004 metais Madrido keleiviniuose traukiniuose įvykdytais išpuoliais, nusinešusiais 191 žmogaus gyvybę.

Grupuotė taip pat yra atsakinga už 2003 metais Kasablankoje nugriaudėjusius sprogimus, per kuriuos žuvo 45 žmonės, įskaitant dvylika mirtininkų.

Vienas įtariamųjų, vardu Abdellah Ouabouras, kaltinamas tuo, kad savo namuose leido apsistoti Madrido sprogimus surengusiems GICM nariams.

Jeigu A.Ouabouras ir dar dvylika belgų bei marokiečių bus pripažinti kaltais, jiems gresia iki dešimties metų kalėjimo.

Nė vienas iš jų nekaltinamas tiesiogiai dalyvavęs vykdant sprogimus.

Šiame teismo procese, kuris rimtai įsibėgės tik nuo lapkričio 16 dienos, nagrinėjama byla laikoma viena didžiausių antiteroristinių bylų Europoje, iškeltų po 2001 metų rugsėjo 11-osios išpuolių Jungtinėse Valstijose, kurie išprovokavo musulmonų ekstremistų persekiojimą Vakarų šalyse.

Be to, tai pirmoji byla, nagrinėjama vadovaujantis naujuoju Belgijos antiterorizmo įstatymu, kuriame terorizmas - priklausymas teroristų grupuotei ar išpuolių vykdymas - aiškiai įvardijamas kaip nusikalstama veika.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.