aA
Kilusias abejones dėl premjero Algirdo Brazausko žmonos Kristinos Brazauskienės valdomo buvusio sostinės "Draugystės" (dabar - "Crowne Plaza") viešbučio privatizavimo aplinkybių ketinama išsklaidyti užsakius nepriklausomą auditą.
Kristina Brazauskienė
Kristina Brazauskienė
© DELFI
Tokius paties Socialdemokratų partijos (LSDP) vadovo A.Brazausko išsakytus ketinimus BNS patvirtino keli trečiadienį įvykusio valdančiosios koalicijos politinės tarybos posėdžio dalyviai.

Pasak BNS kalbintų Politinės tarybos narių, trečiadienio posėdyje, kuriame buvo svarstomas pasitikėjimo Vyriausybe klausimas, A.Brazauskas užsiminė, kad jo žmona K.Brazauskienė ketina šaukti viešbučio akcininkų susirinkimą, kuriame bus siūloma atlikti viešbučio privatizavimo auditą.

K.Brazauskienė ketvirtadienį BNS sakė nieko nekomentuosianti.

BNS šaltinių teigimu, premjeras taip pat patvirtino besitariąs su advokatais ir rimtai svarstąs galimybę civiline tvarka kaip privatus asmuo kreiptis į teismą dėl opozicinės Tėvynės sąjungos jam metamų įtarimų.

Apie tokius savo svarstymus premjeras A.Brazauskas trečiadienį po politinės tarybos posėdžio kalbėjo ir žurnalistams, tačiau neatskleidė, ar tikrai žada kreiptis į teismą ir kada tai ketina padaryti.

Valdančiosios koalicijos politinė taryba trečiadienį nusprendė "nepritarti siūlymams sudaryti Seimo laikinąją komisiją "ministro pirmininko Algirdo Brazausko šeimos narių verslo viešbutyje "Crowne Plaza" skaidrumui ištirti, nes numatomas jos tyrimas nėra susijęs su ministro pirmininko veikla".

Valdančiosios koalicijos tarybos posėdis sušauktas po to, kai opozicinių konservatorių iniciatyva surinkta pakankamai parašų padėti parlamentinį tyrimą dėl A.Brazausko šeimos verslo interesų skaidrumo. Šią iniciatyvą parėmė ne tik opozicija, bet ir kai kurie valdančiosios Darbo partijos frakcijos nariai.

Konservatoriai siekia, kad būtų išanalizuota, ar privatizuojant viešbutį "Draugystė" Vilniuje ir Kristinai Brazauskienei (tuomet Butrimienei) bei jos šeimos nariams įsigyjant viešbučio akcijas nebuvo pažeisti tuomet galioję teisės aktai.

Taip pat norima rasti atsakymą, ar už įgyjamas akcijas sumokėtos lėšos atitiko akcijų rinkos vertę bei kokiomis lėšomis, kieno vardu imtomis ir garantuotomis paskolomis buvo atlikta viešbučio "Crowne Plaza" (buvusios "Draugystės") rekonstrukcija bei viešbučio veiklos nuostolių dengimas, kaip šios paskolos yra grąžinamos ir ar dėl to negali kilti A.Brazausko viešųjų ir privačių interesų konfliktas.

Vyriausioji tarnybinės etikos komisija (VTEK), vertinusi kai kuriuos A.Brazausko sutuoktinės verslo aspektus, praėjusią savaitę paskelbė neradusi pagrindo rekomenduoti premjerui nusišalinti nuo "Mažeikių naftos" privatizavimo reikalų.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.