aA
Lietuvos prezidentas Valdas Adamkus, Latvijos prezidentė Vaira Vykė-Freiberga ir Estijos prezidentas Arnoldas Ruutelis pakvietė Baltijos jūros šalių visuomenę ir Europos Sąjungos (ES) nares plačiai svarstyti Vokietijos ir Rusijos dujotiekio statybos Baltijos jūros dugnu projektą.
Būsimas dujotiekis Baltijos jūros dugnu.
Būsimas dujotiekis Baltijos jūros dugnu.
© DELFI
"Dujotiekio statyba gyvybiškai svarbi regiono šalims, tačiau reikia atkreipti ES ir Skandinavijos šalių dėmesį į potencialias šios statybos keliamas grėsmes", - žurnalistams po ketvirtadienį Taline vykusio susitikimo sakė Lietuvos prezidentas.

V.Adamkus pabrėžė, kad "taip pat svarbu užtikrinti mūsų ekonominius interesus šiame projekte".

A.Ruutelis, savo ruožtu, atkreipė dėmesį į pavojų ekologijai, kuris iškils realizuojant šį projektą.

"Pietinėje Baltijos jūros dalyje labai plati akvatorija užteršta cheminiais ginklais. Dalis jų po Antrojo pasaulinio karo paprasčiausiai buvo paskandinta kartu su laivais, - pareiškė jis. - Didžiausią grėsmę šiuo požiūriu kelia apie 1200 kvadratinių kilometrų prie Švedijos ir Lietuvos krantų, kur kaip tik ketinama tiesti dujotiekį".

"Tyrimo darbus ir projekto realizavimą turi atidžiai stebėti visuomenė, būtina pasitelkti mokslininkus. Jame turi dalyvauti visos Baltijos jūros ir Europos Sąjungos šalys", - pažymėjo A.Ruutelis.

Rugsėjo pradžioje Rusijos ir Vokietijos vadovai pasirašė susitarimą dėl dujotiekio, kuriuo į Vakarų Europą ketinama transportuoti Rusijos dujas, tiesimo Baltijos jūros dugnu.

Baltijos šalys ir Lenkija siekė, jog dujotiekis būtų tiesiamas jų teritorija - tokiu atveju jos būtų garantuotos, jog Rusija nepanaudos prieš jas energetinės blokados ar nesiims manipuliuoti kainomis.

Ekspertai mano, kad tiesiant vamzdyną, iškyla reali grėsmė "užlipti" ant čia palaidoto cheminio ginklo, kurio kapinynai išmėtyti po visą Baltijos jūrą.

Įvairių šalių mokslininkai iki šiol nesutarė, ar 60 metų po vandeniu išbuvę ginklai su cheminiu užtaisu vis dar pavojingi, tačiau mano, kad ekologinės nelaimės grėsmė tebėra didelė.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.