aA
Seimo opozicija įsitikinusi - "darbiečius" persigalvoti dėl premjero Algirdo Brazausko galimybės toliau vadovauti Vyriausybei privertė pastarojo pažadai.
Algis Čaplikas
Algis Čaplikas
© ELTA (V.Kopūsto nuotr.)
"Nieko kito ir nebuvo galima tikėtis, matant, kaip dirba valdančioji dauguma nuo pat pradžių - užkulisiniai susitarimai dėl pragmatinės naudos. Ir šįkart telieka paklausti, kas buvo derybų objektas ir ką susitarė užkulisiuose", - ketvirtadienį žurnalistams sakė opozicinės Liberalų ir centro sąjungos frakcijos seniūnas Algis Čaplikas.

A.Čaplikas spėjo, jog Darbo partijos lyderio Viktoro Uspaskicho, po vakarykščio politinės tarybos posėdžio radikaliai pakeitusio požiūrį į A.Brazausko galimybes toliau vadovauti Vyriausybei, prielankumą premjeras paprasčiausiai "nusipirko".

"Mažeikių nafta, atominė jėgainė, įtaka privatizuojant kai kuriuos objektus ir paskirstant europinius pinigus, taip pat ir politinės nuolaidos, politinė nauda, kurią mes tuoj pamatysime - kuris iš politikų buvo derybų objektas", - galimus derybų objektus dėl "darbiečių" paramos socialdemokratų lyderiui, premjerui A.Brazauskui vardino A.Čaplikas.

Seimo opozicijos lyderis, konservatorius Andrius Kubilius neabejojo, jog, anot jo, tariamas valdančiosios koalicijos stabilumas - nupirktas.

"Aš galiu įtarti, kad, kaip ir įprasta tokioje postkomunistinėje nomenklatūroje , įvyko paprastas dalykinis susitarimas, premjeras pažadėjo, kad neleis kelti neaiškių diplomo klausimų, V.Uspaskichas pažadėjo, kad neleis kelti klausimo dėl viešbučio", - žurnalistams ketvirtadienį sakė A.Kubilius.

Darbo partijos lyderis V.Uspaskichas, dėl viešųjų ir privačių interesų konflikto vasarą pasitraukęs iš ūkio ministro posto bei Seimo, niekaip neišsipainioja iš dar vienos kontroversiškos situacijos - dėl aukštojo mokslo diplomo.

Darbo partijos lyderio aukštojo diplomo gavimo aplinkybes aiškinasi Generalinė prokuratūra - prokurorai turi išsiaiškinti, ar Plechanovo akademijos diplomas, kurį V.Uspaskichas yra pateikęs Kauno technologijos universitetui, yra tikras.

Lietuva anksčiau yra gavusi oficialų raštą iš Plechanovo akademijos, kuriame teigta, kad V.Uspaskicho pavardės nėra tarp šioje aukštojoje mokykloje 1990-1993 metais studijavusių ar 1993 metais studijas baigusių žmonių.

Opoziciniams konservatoriams pradėjus kelti abejones dėl premjero šeimos verslo skaidrumo, prie jų prisidėjo ir iš kontroversijų neišbrendantis Darbo partijos lyderis.

Konservatoriams nusprendus inicijuoti premjero šeimos verslo reikalus tirsiančią Seimo komisiją, šią iniciatyvą parėmė ir dalis valdančiosios Darbo partijos frakcijos atstovų.

Nesutarimai valdančiojoje koalicijoje dar labiau paaštrėjo, Darbo partijos lyderiui Viktorui Uspaskichui praėjusią savaitę viešai pareiškus apie kandidato į premjerus paieškas vietoje kontroversijon dėl šeimos verslo patekusio A.Brazausko.

V.Uspaskichas tuomet neslėpė ambicijų formuoti naują Vyriausybę, užsiminė ir apie pirmalaikių rinkimų galimybę.

Koalicijoje kilę neramumai buvo nuraminti trečiadienį - socialdemokratų lyderio A.Brazausko sušauktame valdančiosios koalicijos politinės tarybos posėdyje visų keturių valdančiųjų partijų atstovai pasirašė paramą Vyriausybei bei jos vadovui deklaruojančią rezoliuciją.

"Politinė taryba (...) nutaria pareikšti, kad valdančiojoje koalicijoje nėra esminių nesutarimų jokiais šiandienos klausimais, visi koalicijos partneriai pasitiki ministro pirmininko A.Brazausko vadovaujama Vyriausybe ir remia tolesnį koalicijos partnerių bendradarbiavimą", -rašoma rezoliucijos tekste.

Rezoliucijoje pažymimas ir kitas politinės tarybos lyderių nutarimas - "nepritarti siūlymams sudaryti Seimo laikinąją komisiją "ministro pirmininko A.Brazausko šeimos narių verslo viešbutyje "Crowne Plaza" skaidrumui ištirti, nes numatomas jos tyrimas nėra susijęs su ministro pirmininko veikla".

Šiuos nutarimus Politinė taryba priėmė, kaip rašoma rezoliucijoje, "apsvarsčiusi politinę situaciją ir suvokdama atsakomybę už politinį, ekonominį bei socialinį stabilumą, tolesnį reformų vykdymą, paneigdama skleidžiamus gandus ir prasimanymus apie nesutarimus Seimo daugumos koalicijoje ir koalicinėje Vyriausybėje, išanalizavusi nepagrįstus konservatorių kaltinimus ministrui pirmininkui A.Brazauskui".

Valdančiąją koaliciją po pernai spalį įvykusių Seimo rinkimų sudarė Lietuvos socialdemokratų partija, Naujoji sąjunga, Darbo partija bei Valstiečių ir Naujosios demokratijos partijų sąjunga.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.