aA
Seimo opozicinė Liberalų frakcija vakarykštį valdančiosios daugumos pasiektą susitarimą priešintis ministro pirmininko Algirdo Brazausko šeimos verslo skaidrumo tyrimui vertina kaip teisinio ir politinio nihilizmo pavyzdį ir sieks Vyriausybės vadovo atskaitomybės šalies piliečiams.
“Viktoro Uspaskicho veiklą lydėję skandalai, dabartiniai ministro pirmininko A.Brazausko desperatiški veiksmai, siekiant užgniaužti galimai neskaidraus šeimos verslo tyrimą, ir pagaliau, Seimo pirmininko A.Paulausko parašas po vakarykščiu Politinės Tarybos dokumentu įpareigojančiu jį elgtis pažeidžiant Seimo statutą bei Seimo Etikos ir procedūrų komisijos rekomendacijas, pademonstravo, kad įstatymai ir skaidrios politikos dėsniai negalioja valdančiosios daugumos politiniam elitui”, - pažymi A.Kašėta.

Parlamentaro nuomone, asmenine nauda pagrįsti sandoriai negarantuoja dabartinės daugumos stabilumo, galbūt tik tam tikrų įtakų valdančiojoje daugumoje perskirstymo.

Liberalų frakcijos kritišką poziciją Politinės Tarybos sprendimo atžvilgiu palaiko ir Europos Parlamento narys Eugenijus Gentvilas.

“Po R. Pakso apkaltos apsivalymas Lietuvos politikoje nevyksta. Vakar pasiektas užkulisinis susitarimas tenkina vieni kitų slaptus interesus, slepia praeities nuodėmes. Tai smūgis valdžios ir žmonių tarpusavio pasitikėjimui, sąmokslas prieš skaidrumo siekiančią pilietinę visuomenę. Dabar valdančioji dauguma prarado moralinę teisę šalyje įgyvendinti Europos Komisijos planą D, kuriuo remiantis ES valstybės turi imtis priemonių skatinančių visuomenės informavimą”, - pažymi europarlamentaras E.Gentvilas.

Liberalų frakcijos nuomone, tai, kad premjeras A. Brazauskas iki šiol nesiteikė visuomenei pasiaiškinti dėl jam mestų įtarimų, bei Politinės Tarybos siekis užkirsti kelią visapusiškam šių įtarimų tyrimui, rodo, kad koalicijos išlikimo vardan paminama visuomenės teisė būti informuotai apie valdžios priimamus sprendimus.

“Tuo atveju, jei Seime bus atsisakyta sudaryti konservatorių siūlomą komisiją, Liberalų frakcija, pasinaudodama Seimo Statuto teikiama teise, jau artimiausiame posėdyje kvies A. Brazauską iš Seimo tribūnos Seimo nariams ir visai tautai atsakyti į jam užduodamus klausimus dėl jo veiklos skaidrumo”, - teigia A.Kašėta. Atkreiptinas dėmesys į tai, kad Seimo Etikos ir procedūrų komisija savo sprendimu yra nurodžiusi, kad Seimo narių inicijuotos komisijos yra sudaromos privalomai ir Seimas negali balsuoti dėl jų sudarymo.

Atsižvelgiant į tai, Liberalų frakcija paprašė Etikos ir procedūrų komisijos į vertinti A.Paulausko bei kitų Politinę Tarybą sudarančių Seimo narių elgesį, kuriuo siekiama veikti, pažeidžiant šią komisijos išvadą bei Seimo statutą.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.