aA
Prestižiniuose Vilniaus sklypuose esančių lūšnų padegimus tiriantys pareigūnai teigia sulaikę šiais nusikaltimais įtariamą benamį bei nepilnametį. "Jie padeginėjo būtent brangiuose sklypuose", - BNS sakė Vilniaus apygardos vyriausiasis prokuroras Ramutis Jancevičius.
degtukas, ugnis, liepsna, degti
© Corbis
Pasak prokuroro, šie asmenys nėra suimti.

R.Jancevičius taip pat teigė, kad tarpžinybinę teisėsaugininkų grupė, tirianti statinių padegimus prestižiniuose sklypuose, jau surinko nemažai informacijos apie įtariamus gaisrų organizatorius.

"Įtariamųjų ratas platus. Informacijos, ačiū Dievui, jau yra. Nes iš pradžių dėl padegimų nebuvo net pareiškimų. Atseit niekas nenukentėjo, visi patenkinti. Dabar jau gauname pranešimų ir prieš faktą. Žmonės praneša, kad jiems buvo grasinama, reikalaujama išsikelti", - sakė R.Jancevičius.

Tačiau prokuroras teigė, kad dėl šių padegimų kol kas nebuvo apklausti nė vienos nekilnojamojo turto bendrovės, ketinančios statyti naujus namus sklypuose, kur buvo kilęs gaisras, savininkai.

"Kol kas nekratėme nė vienos bendrovės", - sakė prokuroras.

R.Jancevičius taip pat teigė, kad gaisrus prestižiniuose sostinės sklypuose pareigūnai tiria prieš akis pasidėję perspektyvinį miesto plėtros planą.

"Pasiimkite miesto planą ir bus aišku, kur dar degs pastatai", - sakė pareigūnas.

"Prie kiekvieno namo nepastatysime prokuroro su žibintu, (...) bet iš dalies galima pasakyti, kad jau kvėpuojame padegėjams į nugarą", - sakė prokuroras.

Nepaisant poslinkio padegimų byloje, R.Jancevičius pripažino, kad pagrindinė pareigūnų klaida buvo ta, kad šių gaisrų tyrimas iki šiol buvo patikėtas tik Priešgaisrinei gelbėjimo tarnybai, kuri negali vykdyti operatyvinės veiklos.

"Ką gali padaryti ugniagesys? Atvykęs jis pirmiausiai puola gesinti gaisro, o ne rinkti įrodymų", - sakė jis.

Vilniaus PGT duomenimis, šiemet sostinės Šnipiškių, Senamiesčio ir Naujamiesčio seniūnijų teritorijose degė 139 seni sandėliai, nebegyvenami namai, esantys prestižiniuose sklypuose.

Ikiteisminius tyrimus nuspręsta pradėti dėl 18 gaisrų, įtarus, kad pastatai buvo padegti tyčia. Nė vienu atveju padegėjai nebuvo sulaikyti. 19 gaisrų priežastys iki šiol nenustatytos, kitais atvejais gaisrai buvo kilę dėl neatsargaus žmonių elgesio.

Vilniaus savivaldybė nusprendė neduoti leidimų projektuoti naujus pastatus tose vietose, kur sudegė mediniai pastatai. Statybas bus leista pradėti tik pasibaigus ikiteisminiam tyrimui.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.