aA
Irano vadovybė keičia savo ambasadorius užsienyje, tarp jų - nuosaikiais laikomus diplomatinius atstovus Vakarų šalyse.
Užsienio reikalų ministras Manuchehras Mottaki trečiadienį kalbėjo apie iš viso 40 diplomatų, kurie bus pakeisti iki 2006 metų kovo. Komentuodamas pranešimus, kad pirmiausiai keičiami ultrakonservatyvaus prezidento Mahmudo Ahmadinedschado kurso priešininkai, ministras teigė, jog yra normalu, kad atėjus į valdžią naujai vyriausybei įvyksta kai kurių pasikeitimų.

Prieš tai sužinota, kad Londone atsistatydino nuosaikiu laikomas Irano ambasadorius. Anot diplomatinių šaltinių Teherane, baigėsi ambasadorių Paryžiuje ir Berlyne tarnybos laikas. Tačiau, pavyzdžiui, Irano atstovas Vokietijoje Seyedas Shamseddinas Khareghani, kuris laikomas draugingu, dirba tik nuo 2003 metų sausio.

Anot žiniasklaidos, į gimtinę grįžo ir Irano ambasadorius Jungtinėse Tautose Niujorke bei Ženevoje.

Kaip teigia Irano žinių agentūros, personalo pakeitimai vykdomi ne dėl politinių priežasčių. Vis dėlto užsienio diplomatai tikina, kad pakeitimai susiję su giežta naujojo prezidento politika.

Nėra žinoma, ar diplomatai palieka savo postus, protestuodami prieš M.Ahmadinedschado politiką, ar yra nušalinami naujojo prezidento.

ELTA
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.