aA
JAV prezidentas George'as W. Bushas trečiadienį dar vieneriems metams pratęsė ekonomines sankcijas prieš Sudaną, atsisakydamas išbraukti jį iš terorizmą remiančių šalių sąrašo.
Šios sankcijos buvo įvestos dar 1997 metų lapkričio 3 d. Jos kasmet buvo atnaujinamos, ir jeigu Baltųjų rūmų vadovas nebūtų pasirašęs dar vieno atitinkamo dokumento, jų galiojimas ketvirtadienį būtų pasibaigęs. Šiam G.W.Busho administracijos sprendimui neturėjo įtakos net ir aktyvūs lobistiniai žingsniai, kuriuos žengė šiuo metu Vašingtone esantis Sudano viceprezidentas Salva Kiiras Mayarditas.

Per susitikimus su viceprezidentu Richardu Chaney ir valstybės sekretore Condoleezza Rice jis įtikinėjo juos išbraukti Sudaną iš valstybių, kurios, JAV manymu, remia teroristus, "juodojo sąrašo". Bet, kaip pabrėžiama Baltųjų rūmų pareiškime, dabartinė Chartumo politika ir šios šalies veiksmai "tebekelia didžiulę grėsmę Jungtinių Valstijų nacionaliniam saugumui ir užsienio politikai".

Taikant sankcijas, draudžiama teikti Sudanui bankų paskolas ir technologijas, įšaldyti Sudano aktyvai Jungtinėse Valstijose, taip pat neleidžiama importuoti Sudane gaminamų prekių į JAV.

ELTA
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.