aA
Ukrainos Aukščiausioji Rada atsisakė ratifikuoti Ukrainos vyriausybės ir NATO jungtinių ginkluotųjų pajėgų vadovybės memorandumą, kuriame numatoma šalies strateginę transporto aviaciją naudoti NATO operacijose ir pratybose, pranešė iš parlamento tribūnos pirmasis vicepirmininkas Adamas Martyniukas.
Pasak jo, už atitinkamą įstatymo projektą balsavo 207 deputatai, kai reikėjo mažiausiai 226 balsų pritarimo.

A.Martyniukas informavo, kad už dokumento ratifikavimą nebalsavo visi Komunistų partijos, taip pat "Ukrainos regionų" ir jungtinės Socialdemokratų partijos frakcijų nariai.

Memorandumas buvo pasirašytas 2004 metų birželį, ir pagal Ukrainos įstatymus gali įsigalioti tik po to, kai bus ratifikuotas Aukščiausiojoje Radoje.

Gynybos ministras Anatolijus Hryščenka sakė, pristatydamas projektą parlamente, kad ratifikavus šį dokumentą pirmiausia laimėtų šalies ekonomika. "Kalbama apie Ukrainos transporto potencialo ir tokių lėktuvų, kaip "Arija", "Ruslan" panaudojimą... Mums tai naudinga, nes už tai bus mokama", - sakė ministras.

Pasak jo, apie 45 šalys, bendradarbiaujančios su NATO pagal programą "Partnerystė taikos labui", galės prašyti Ukrainos transporto paslaugų prireikus pervežti humanitarinę pagalbą ar kitus krovinius, reikalingus taikos palaikymo operacijoms.

Tuo tarpu komunistų atstovas Hrihorijus Kriučkovas, nacionalinės gynybos ir saugumo komiteto vadovas, įspėjo, kad ratifikuoti šį memorandumą pavojinga.

"Kalbama apie Ukrainos dalyvavimą oru pervežant NATO pajėgų techniką ir gyvąją jėgą potencialiai į bet kurį pasaulio tašką NATO operacijoms krizinių situacijų ir konfliktų metu remti, taip pat nepaprastųjų aplinkybių sąlygomis... Tai gali baigtis tuo, jog Ukraina, kuri nėra NATO narė, bus įtraukta į tuos konfliktus", - pareiškė H.Kriučkovas.

Bendradarbiavimas su NATO yra viena iš Ukrainos eurointegracijos krypčių.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.