aA
Trečiadienį sukviesta valdančiosios koalicijos Politinė Taryba po daugiau nei dvi valdandas trukusio posėdžio nusprendė priešintis "opozicijos mėginimams suskaldyti valdančiąją koaliciją". Taip pavadinta rezoliucija buvo sutarta, kad esminių nesutarimų tarp koalicijos partnerių nėra, visi partneriai pasitiki premjero Algirdo Brazausko vadovaujama Vyriausybe ir remia tolesnį koalicijos partnerių bendradarbiavimą.
Valdančioji dauguma - karikatūra
Valdančioji dauguma - karikatūra
© DELFI
Taip pat, buvo nuspręsta nepritarti konservatorių iniciatyvai sudaryti Seimo laikinąją tyrimo komisiją A.Brazausko šeimos narių verslo viešbutyje "Crowne Plaza" skaidrumui ištirti", nes jos tyrimas neva nėra susijęs su premjero veikla.

Stambiausios koalicijos partnerės Darbo partijos pirmininkas Viktoras Uspaskichas, praėjusią savaitę kritikavęs premjerą už klaidas, po Politinės Tarybos sakė, kad pokalbis su valdančiosios koalicijos partneriais privertė jį pakeisti nuomonę.

Viktoras Uspaskichas
© DELFI

„Politinėje Taryboje, išaiškėjus visoms aplinkybėms, buvo priimtas toks sprendimas. Per frakcijos posėdį mes bandysime įtikinti savo frakcijos narius, kad jie persigalvotų (dėl balsavimo už komisijos, tirsiančios A.Brazausko šeimos verslą, sudarymą, - DELFI)", - sakė V.Uspaskichas.

Praėjusią savaitę Viktoras Uspaskichas buvo pareiškęs, kad svarsto naujo Vyriausybės vadovo kandidatūrą vietoj kontraversijon patekusio premjero A.Brazausko. Šis sakė, kad reikalausiąs V.Uspaskicho atsiprašymo už išsakytus pareiškimus.

Tačiau trečiadienį po Politinės Tarybos posėdžio V.Uspaskichas paklaustas, ar atsiprašė A.Brazausko, teigė, jog tokio prašymo nebuvo.

Algirdas Brazauskas, Artūras Paulauskas ir Viktoras Uspaskichas
© ELTA

„Man šiandien buvo viskas aišku ir suprantama Politinėje Taryboje“, - paaiškino V.Uspaskichas, paklaustas, kas privertė pakeisti nuomonę apie premjerą. Anot jo, jei atvirai būtų kalbama apie argumentus, tai būtų organizuojami atviri Politinių Tarybų posėdžiai. „Man argumentai nėra slapti, bet įtikinami“, - sakė V.Uspaskichas.

„Argumentai yra išdėstyti (rezoliucijoje). Ten gi yra parašyta, kodėl yra tie argumentai“, - sakė A.Brazauskas. Jam antrindamas A.Paulauskas teigė, jog „norima, kad Vyriausybė toliau dirbtų“.

„Aš manau, kad aš pasistengsiu kitais būdais, kurie yra priimti demokratinėje valstybėje, apgint savo garbę ir orumą. <...> Netvarka. Turės įrodyti kaltinimus, jeigu kas galvoja arba turi kokius man kaltinimus“, - sakė premjeras. Paklaustas apie kokius kaltinimus jis kalba, A.Brazauskas teigė: „Aš nežinau apie kokius kaltinimus. Čia geriau žino turbūt Andrius Kubilius. Čia jis kaltina. <...> Pirmiausia aš ginu savo garbę“.

Algirdas Brazauskas
D.Tunkūno nuotr.
© DELFI

A.Brazauskas žurnalistus patikino, kad per Politinės Tarybos posėdį jokių kalbų apie jo atsistatydinimą nebuvo. Tik vėliau paklaustas, kaip pasielgtų, jei vis dėl to Seimas sudarytų laikinąją tyrimo komisiją sakė: „Vat kada sudarys, tada aš atsakysiu į šitą klausimą. O dabar užbėgti įvykiams už akių, sakyčiau, būtų labai neatsargu“.

Tuo tarpu opozicijos lyderis Andrius Kubilius teigė apgailestaująs, kad valdančioji koalicija nusprendė laužyti Seimo statutą, kuris leidžia sudaryti laikinąsias komisijas, kaip vieną iš parlamentinės kontrolės priemonių.

"Koalicijos partijos aukoja savo autoritetą, tam, kad bent laikinai padėtų premjerui išvengti viešumo. Premjerui tai nelabai padės, tačiau koalicijos partijos, besąlygiškai paremdamos premjero norą išvengti viešumo, pralaimės labai smarkiai. Darbo partijai apsimoka kiek galima ilgiau išlaikyti premjero poste apsilpusį ir susikompromitavusį A.Brazauską, nes tai silpnina ir Darbo partijos pagrindinius konkurentus – socialdemokratus. Kuo ilgiau socialdemokratai nedrįs keisti tokios situacijos, kuo ilgiau nedrįs įvardinti A.M.Brazausko esminių pastarojo laikotarpio klaidų, tuo geriau Darbo partijai", - sakė A.Kubilius.

A.Brazauskas ir A.Kubilius - karikatūra
© DELFI

Opozicijos lyderis taip pat pabrėžė, kad tokiu valdančiosios koalicijos sprendimu laidojama ir kovos su korupcija Lietuvoje idėja.

„Etikos ir procedūrų komisija pripažino, kad ministro Antano Valionio atveju aš nepažeidžiau Seimo statuto. Kaip žinoma, komisija sudaroma nutarimu. Kitokia forma, be balsavimo, nutarimo priimti neįmanoma. Jeigu nuomonės Seime pasidalins ir nebus galima priimti nutarimo, reiškia bus balsuojama“, - sakė A.Paulauskas.

Seimo Etikos ir procedūrų komisija nagrinėjo Seimo liberaldemokratų skundą dėl jų iniciatyvos ištirti socialliberalo užsienio reikalų ministro Antano Valionio ryšius su Rusijos slaptosiomis tarnybomis sustabdymo balsuojant. Nors statutas imperatyviai numato, kad komisija turi būti sudaroma surinkus daugiau nei ketvirtadalio parlamentarų parašus.

A.Paulauskas, A.Brazauskas
© ELTA (T.Černiševo nuotr.)

DELFI primena, konservatorių iniciatyvą parlamente ištirti A.Brazausko šeimos verslą parėmė daugiau nei 42 įvairioms frakcijoms priklausantys parlamentarai, tarp kurių yra ir Darbo partijos narių.

Pirmadienį vakare Seime buvo sukviestas Darbo partijos frakcijos prezidiumas, per kurį V.Uspaskichas bandė įtikinti bendrapartiečius nepalaikyti konservatorių iniciatyvos. „Partijoje yra įsiklausoma į partijos pirmininko nuomonę“, - paaiškino V.Uspaskichas.

Po trečiadienį vėlai vakare pasibaigusio Seimo Darbo partijos frakcijos posėdžio Seimo Darbo partijos frakcijos seniūnė Loreta Graužinienė ir Seimo vicepirmininkas Viktoras Muntianas Eltai taip pat patvirtino, jog Seimo Darbo partijos frakcija ketina laikytis trečiadienį priimto Politinės tarybos sprendimo, kuriuo valdančioji koalicija išreiškė pasitikėjimą A.Brazausko vadovaujama Vyriausybe ir nepritaria siūlymams sudaryti Seimo laikinąją tyrimo komisiją premjero šeimos narių verslo viešbutyje "Crown Plaza" skaidrumui ištirti.

Loreta Graužinienė
© ELTA (V.Kopūsto nuotr.)

Seimo Darbo partijos frakcijos seniūnė L. Graužinienė sakė, kad siūlymas sudaryti Seimo komisiją premjero šeimos narių verslo skaidrumui tirti dar kartą bus svarstomas prieš įtraukiant šį klausimą į Seimo plenarinių posėdžių darbotvarkę.

"Paprastai svarstome tuos klausimus, kurie yra įtraukti į darbotvarkę, ir priimame sprendimus. Pagal frakcijos narių nuotaikas matau, kad dauguma pritaria Politinės tarybos sprendimui", - sakė L. Graužinienė.

Parėmusi iniciatyvą sudaryti laikinąją tyrimo komisiją, Darbo partijos frakcijos seniūnė teigė neketinanti atsiimti savo parašo, tačiau frakcijos nuomonei ketina paklusti.

"Parašo tikrai neatsiimsiu. Manau, kad teisingai padariau, ir šios nuomonės nekeičiu. Jeigu dėl balsavimo bus kitas frakcijos sprendimas, esu frakcijos žmogus ir turiu paklusti frakcijos sprendimui", - Eltai sakė L. Graužinienė.

Anksčiau A.Brazauskas yra sakęs, kad savo pasitraukimo klausimą spręstų tik tada, jeigu būtų sudaryta tokia komisija. Prieš konservatorių iniciatyvą ją sudaryti, Seimo opozicijos lyderis Andrius Kubilius ne kartą kritikavo premjerą ir prašė jo viešai prabilti apie šeimos verslą, viešbučio "Crowne Plaza" akcijų įgijimo aplinkybes. Tačiau, A.Kubiliaus žodžiais, premjeras nepasinaudojo duotu laiku.

A.Brazauskas dėl A.Kubiliaus ir kitų konservatorių pareiškimų buvo kreipęsis į Generalinę prokuratūrą, kurios prašė teisinio įvertinimo. Tačiau prokuratūra tyrimo šmeižto nepradėjo, argumentuodama tuo, kad politikoje leidžiama aštresnė kritika. Be to, nebuvo pažeistas visuomenės interesas, o Lietuvos Aukščiausiasis ir Europos žmogaus teisių teismas yra ne kartą pasisakę kritikos tarp politikų klausimais.

Šalies prezidentas Valdas Adamkus valdančioje koalicijoje atsiradusias skilimo apraiškas pavadino netoleruotinu reiškiniu. "Man reikalingas labai aiškus ir tvirtas atsakymas, ar koalicija pajėgi dirbti bei vykdyti savo įsipareigojimus Vyriausybės lygyje. Šito atsakymo reikalausiu artimiausiame susitikime", - praėjusią savaitę grįžęs iš Londono sakė V.Adamkus.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.