aA
Šį mėnesį Lietuvoje bus baigta rengti nacionalinė kvalifikacijų sistema, padėsianti lengviau palyginti mūsų šalyje ir kitose Europos Sąjungos (ES) valstybėse mokslus baigusių piliečių kvalifikacijas. Kol kas ES šalyse nebuvo vieningos, visoms šalims narėms aiškios kvalifikacijų pripažinimo sistemos. Tai keldavo sunkumų asmenims, norintiems įsidarbinti ar mokytis kitoje šalyje.
"Europos kvalifikacijų sąranga leis palyginti įgytas kvalifikacijas tarp Europos Sąjungos šalių ir pačių valstybių viduje. Pavyzdžiui, pagal sąrangą bus galima nustatyti, kokį atitikmenį Lietuvoje turi Prancūzijoje įgytas išsilavinimas ir atvirkščiai", - dokumento svarbą aiškino Švietimo ir mokslo ministerijos Profesinio rengimo departamento direktorius Romualdas Pusvaškis.

Europos kvalifikacijų sandaroje, kurią šalių vyriausybės įsipareigojo sukurti iki 2006-ųjų metų, kvalifikacijos suskirstytos į 8 lygius. Kiekviename jų apibūdinamos asmens įgytos žinios, įgūdžiai, platesni asmeniniai ir profesiniai gebėjimai.

Tikimasi, kad tokia sandara padės plėtoti mokymąsi visą gyvenimą, nustatyti, kokiais būdais įteisinti formaliai ir neformaliai įgytus darbo įgūdžius ir žinias.

Europos kvalifikacijų sandara apims vidurinį iki aukštąjį mokslą, taip pat neformalųjį mokymąsi ir savišvietą.

Nauja tai, kad į vientisą sandarą pirmą kartą įtraukiamos ne tik aukštojo mokslo studijose įgytos kvalifikacijos, bet ir profesinėse mokyklose įgytos žinios bei gebėjimai. Iki šiol šios sistemos buvo atskirtos.

Europos struktūrinių fondų remiamą projektą "Nacionalinės kvalifikacijų sistemos sukūrimas" koordinuoja Lietuvos darbo rinkos mokymo tarnyba bei Švietimo ir mokslo ministerijos Profesinio mokymo metodikos centras.

Nacionalinį projektą ir "Europos kvalifikacijų sąrangą mokymuisi visą gyvenimą" lapkričio pabaigoje planuojama pristatyti Vilniuje rengiamoje konferencijoje.

ELTA
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.