aA
Paveldėjimas – tai mirusio fizinio asmens turtinių teisių, pareigų ir kai kurių asmeninių neturtinių teisių perėjimas jo įpėdiniams pagal įstatymą arba (ir) įpėdiniams pagal testamentą.
rašyti, parkeris, dokumentas, parašas
© Corbis
Šiuo metu galiojantis civilinis kodeksas numato dvi testamentų rūšis: oficialus ir asmeninis Oficialieji testamentai – tai testamentai, kurie sudaryti raštu dviem egzemplioriais ir patvirtinti notaro arba Lietuvos Respublikos konsulinio pareigūno atitinkamoje valstybėje.

Be to, oficialiems prilyginami testamentai, patvirtinti šių asmenų:

1) asmenų, kurie gydosi ligoninėse, kitose stacionarinėse gydymo–profilaktikos įstaigose, sanatorijose arba gyvena senelių ir invalidų namuose, testamentai, patvirtinti tų ligoninių, gydymo įstaigų, sanatorijų vyriausiųjų gydytojų, jų pavaduotojų medicinos reikalams arba budinčiųjų gydytojų, taip pat šių senelių ir invalidų namų direktorių ir vyriausiųjų gydytojų;

2) asmenų, esančių plaukiojančiuose jūrų laivuose arba vidaus plaukiojimo laivuose, plaukiojančiuose su Lietuvos valstybės vėliava, testamentai, patvirtinti tų laivų kapitonų;

3) asmenų, esančių žvalgomosiose, mokslinėse, sportinėse ir kitose ekspedicijose, testamentai, patvirtinti tų ekspedicijų viršininkų;

4) karių testamentai, patvirtinti dalinių, junginių, įstaigų ir karo mokyklų vadų (viršininkų);

5) asmenų, esančių laisvės atėmimo vietose, testamentai, patvirtinti laisvės atėmimo vietų viršininkų;

6) testatoriaus gyvenamosios vietos seniūnų patvirtinti testamentai. Taip pat oficialiems testamentams prilyginami ir asmeniniai, kurie remiantis LR CK 5.31 straipsnio nustatyta tvarka buvo perduoti saugoti notarui ar Lietuvos Respublikos konsuliniam pareigūnui.

Testamento turinį nustato testatorius. Surašytas testamentas perskaitomas vienam testatoriui ar dalyvaujant liudytojams, notaras išaiškina testamento turinį ir padarinius, tada testatorius pasirašo testamentą. Liudytojų dalyvavimas nėra privalomas. Jie dalyvauja tik testatoriaus prašymu.

Jei liudytojai dalyvauja, jie taip pat pasirašo testamentą. Vėliau testamentas yra tvirtinamas notaro ir registruojamas notariniame registre. Surašomi du testamento egzemplioriai ir vienas įteikiamas testatoriui, o kitas lieka jį patvirtinusioje įstaigoje.

Asmeninis testamentas – tai testatoriaus ranka surašytas testamentas, kuriame nurodyta testatoriaus vardas, pavardė, testamento sudarymo data (metai, mėnuo, diena), vieta ir kuris išreiškia testatoriaus valią ir yra jo pasirašytas.

Asmeninis testamentas gali būti surašytas bet kokia kalba. Testamento sudarymo datos ir vietos nenurodymas daro testamentą negaliojantį tik tuo atveju, jeigu testamento sudarymo datos ir vietos negalima nustatyti kitais būdais arba jos nėra aiškios iš kitų aplinkybių. Testatoriaus ranka padaryti pataisymai, jo aptarti išbraukimai nedaro testamento negaliojančio.

Galioja sąlygos, kurias per klaidą testatorius išbraukė, o vėliau savo ranka padarė prierašą, kad šios sąlygos buvo išbrauktos per klaidą. Jeigu testamente per klaidą praleistas koks nors žodis arba žodis parašytas neteisingai, testamentas galioja; galioja ir atitinkamos sąlygos, jeigu dėl jų prasmės nekyla neaiškumų.

Akivaizdžiai nebaigtas ar nepasirašytas asmeninis testamentas negalioja. Jeigu testamente yra prierašas, kad testatorius jį ateityje papildys, bet jis to nepadarė, toks testamentas galioja, jeigu jis gali būti įvykdytas be numatyto papildymo.

Pažymėtina, jog pagal 1964 m. Civilinį kodeksą asmeniniai testamentai nepripažįstami ir nesukelia jokių teisinių padarinių. Todėl negalioja asmeniniai testamentai, sudaryti prieš įsigaliojant naujajam Civiliniam kodeksui, t.y. iki 2001 07 01.

Asmeninį testamentą testatorius privalo surašyti savo ranka, kaip vientisą dokumentą ir pasirašyti. Todėl negalioja rašomąja mašinėle ar kompiuteriu testatoriaus surašytas testamentas.

Testatoriaus užrašai, dienoraščiai, laiškai, kuriuose rašoma, kam ir koks turtas atiteks mirus užrašų, laiškų ar dienoraščių autoriui, nėra asmeniniai testamentai ir neturi teisinės galios. Asmeniniu testamentu nelaikytini nebaigti kaip vientisas dokumentas testamento fragmentai.

Kito asmens surašytas ir testatoriaus pasirašytas testamentas negalioja.

Iš aukščiau paminėtų teiginių ir teisės normų analizės galima teigti, jog testamentas surašytas mašinėle ar kompiuteriu ir patvirtintas notaro laikomas oficialiuoju testamentu ir turi pilną teisinę galią.

Konsultacijas rengia VšĮ “Vilniaus universiteto Teisės klinika” – nemokamos teisinės konsultacijos, Vilnius, Vilniaus g. 25; tel: 8 (5) 231 28 00; el.paštas: teises.klinika@tf.vu.lt ; www.teisesklinika.lt