aA
Daugiau kaip pusė Rusijos gyventojų mano, jog šalyje sąžininga negalima pavadinti nė vienos valdžios struktūros, o beveik du trečdaliai šalies gyventojų įsitikinę, kad dabartinėmis Rusijos sąlygomis sąžiningas verslas negali būti rentabilus.
tyrimas, žmonės, visuomenė
© Corbis
Tokia dviejų pastarųjų holdingo "ROMIR Monitoring" tyrimų išvada buvo padaryta apklausus 1,6 tūkst. Rusijos gyventojų iš daugiau kaip 100 miestų ir kaimų visose federalinėse apygardose.

Apklausos parodė, kad 52 proc. Rusijos gyventojų netiki nė viena valstybės valdžios institucija. Kiek dažniau nei kiti apie nesąžiningus pareigūnus kalbėjo didelių miestų gyventojai, kurių amžius - 35-44 metai. Tuo įsitikinę apklausos dalyviai su aukštuoju išsilavinimu ir respondentai, gaunantys dideles pajamas.

Respondentams buvo užduotas klausimas, kurias valstybės institucijas galima pavadinti sąžiningomis. Atsakydami į jį, Rusijos gyventojai sąžiningiausiu pavadino šalies prezidentą - sąžiningu jį laiko kas trečias respondentas (30 procentų).

Antrasis "pagal sąžiningumą", bet labai atsilikęs nuo prezidento, buvo Aukščiausiasis Teismas - šia institucija pasitiki kas dešimtas apklaustasis.

Kitomis valstybinės valdžios institucijomis Rusijos gyventojai pasitiki kur kas mažiau. Generalinės prokuratūros sąžiningumu tiki tik 6 proc. apklaustųjų, o vyriausybės sąžiningumu - tik 5 proc. respondentų. Federacijos Taryba ir Valstybės Dūma kelia pasitikėjimą atitinkamai trims ir dviem procentams apklaustųjų.

Apklausa parodė, kad Rusijos gyventojai neturi iliuzijų dėl vertimosi verslu sąlygų. Beveik du trečdaliai šalies gyventojų (59 proc.) netiki, kad Rusijoje galima turėti rentabilų ir kartu sąžiningą verslą.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.