aA
Vokietijoje didėja abejonės dėl plačios koalicijos sudarymo. Bavarijos ministras pirmininkas ir Krikščionių socialinės sąjungos (CSU) vadovas Edmundas Stoiberis pareiškė nenorįs tapti ekonomikos ministru. Neaiškus yra ir socialdemokratų partijos pirmininko (SPD) Franzo Muenteferingo vaidmuo planuojamoje vyriausybėje. Jam buvo numatytas vicekanclerio ir darbo ministro postas.
Rankos, sveikinimasis, verslas, pinigai, sandoris, handshake
Rankos, verslas, sandoris
© Corbis/Scanpix
"Norime, kad šios derybos sėkmingai baigtųsi, bet negalima atmesti (galimybės), kad jos žlugs", - Vokietijos radijui sakė konservatyviųjų frakcijos parlamente pirmininko pavaduotojas, krikščionių demokratų lyderės Angelos Merkel artimas bendražygis Wolfgangas Bosbachas.

Socialdemokratų partijos (SDP) lyderio parlamente pavaduotojas Gernotas Erleris sakė, kad po to, kai SDP lyderis netikėtai nusprendė atsistatydinti, partijai reikės iš naujo įvertinti derybas dėl dvipartinės vyriausybės suformavimo.

"Po vakarykščių įvykių tikrinamas visas bendradarbiavimo vyriausybei suformuoti projektas", - sakė G.Erleris.

Jei derybos žlugtų, didžiosios partijos gali nagrinėti kitas galimybes - formuoti koaliciją su mažesnėmis partijomis, tokiomis kaip Laisvųjų demokratų partija ar žalieji. Jei žlugtų ir šios pastangos, galbūt prireiktų surengti naujus rinkimus.

Iki šiol buvo planuojama koalicines derybas baigti iki lapkričio 12-osios arba 13-osios. Lapkričio 14 dieną susitarimui turėjo pritarti Krikščionių demokratų sąjungos (CDU), CSU ir SPD suvažiavimai.

Socialdemokratų partijoje tvyranti įtampa antradienį buvo akivaizdi - kai kurie jos nariai ragino pakeisti visą partijos vadovybę, o kiti teigė, kad reikia delsti pakeisti F.Muenteferingą, kad jis toliau eitų šias pareigas.

Planuojamos plačios koalicijos pamatus pirmadienį sudrebino visiškai netikėtas F.Muenteferingo pareiškimas, jog jis traukiasi iš vadovavimo SPD. Tokį sprendimą jis priėmė po to, kai jo pasiūlytas kandidatas nebuvo išrinktas SPD generaliniu sekretoriumi.

SDP lyderiai partijos generaliniu sekretoriumi, kuris rūpinasi partijos vidaus reikalais, išrinko 35 metų Andreą Nahles, kuri yra kairiojo sparno atstovė ir buvusi partijos jaunimo organizacijos vadovė. Už jos paskyrimą balsavo 23 partijos vadovybės nariai, o prieš - 14.

Jos išrinkimas, kuriam F.Muenteferingas viešai nepritarė, gali reikšti partijos, kurią kancleris G.Schroederis per septynerius savo valdymo metus pakreipė centro link, posūkį kairę.

F.Muenteferingas pareiškė, jog lapkričio 14-15 dienomis vyksiančiame socialdemokratų suvažiavime nesieks perrinkimo. Tai sukėlė vieną sunkiausių krizių partijos viduje.

F.Muenteferingas vadovavimą SPD 2004 metų kovą perėmė iš kanclerio Gerhardo Schroederio. Kancleris pareiškė, kad F.Muenteferingo sprendimas negali turėti įtakos naujos vyriausybės formavimui.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.