aA
Ketvirtadienį Lietuvos vežėjai Vilniaus gatvėse surengė "taikią" įspėjamąją protesto akciją prieš dideles naftos produktų kainas.
Dvi kolonos po kelias dešimtis sunkvežimių kiekvienoje lėtai važiavo judriomis Vilniaus gatvėmis, bet eismo nesutrikdė.

Viena kolona važiavo nuo Gariūnų turgavietės Oslo gatve bei Laisvės ir Savanorių prospektais. Kita kolona iš Ukmergės gatvės pasuko Geležinio vilko gatve ir vėl grįžo į Ukmergės plentą. Pagrindinis protesto akcijos dalyvių reikalavimas yra atsisakyti 15 proc. muito importuojamiems naftos produktams, neturintiems Europos Sąjungos sertifikato.

Kaip BNS sakė Vilniaus kelių policijos pareigūnai, akcijos metu eismas gatvėse nebuvo paralyžiuotas, nes protestuotojai "taikiai" važiavo pirmąja eismo juosta ir netrukdė važiuoti kitoms transporto priemonėms.

Protestuotojų nelydėjo policijos ekipažai. Pareigūnai tik stebėjo akciją bei palaikė tvarką sankryžose.

Protesto akciją suorganizavo Lietuvos vežėjų automobiliais federacija (LVAF), kuri vienija 450 smulkių ir vidutinių transporto įmonių.

Tačiau protesto neparėmė didžiausia Lietuvos vežėjų asociacija "Linava".

Premjero atstovas spaudai Audrius Bačiulis griežtai atmetė galimybę, jog Vyriausybė nusileis protestuojančių vežėjų reikalavimams.

"Ko dar reikia? Ar to, kad į Lietuvą būtų vežamas nekokybiškas benzinas, neatitinkantis Europos standartų? Piketuojantys kelia klausimą dėl muitų nuėmimo Europos standartų neatitinkantiems degalams. Atleiskit, bet mes taip negalim pasielgti", sakė A. Bačiulis.

Pokalbyje su žurnalistais A. Bačiulis pareiškė, jog, Vyriausybės vertinimu, "tokiais būdais bandoma paprasčiausiai kelti problemas piliečiams, kurie turės vargo, važiuodami Vilniaus gatvėmis".

Vežėjai perspėja, kad daugelis jų įmonių gali bankrutuoti, jei kuras nebus atpigintas.

Akcijos dalyvių teigimu, dyzeliniam kurui pabrangus 80-čia centų ir pasiekus 2 litų 30 centų kainą už litrą, transporto įmonių nuostoliai priartėja prie tokių, kokie buvo patirti Rusijos krizės metu.

Nors protestų prieš kuro brangimą banga Lietuvą iš Vakarų Europos pasiekė gana pavėluotai, pastaroji akcija Lietuvoje yra pirmoji Baltijos valstybėse. Kitur Europoje vežėjai kelius pradėjo blokuoti dar prieš kelias savaites.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.