Biudžeto ir finansų komitetas toliau svarstys vyriausybės siūlomą mokesčių reformą, nors dėl jos gairių nesutaria ir patys valdantieji. Jų lyderis Ramūnas Karbauskis kartu su premjeru Sauliumi Skverneliu netgi užregistravo vadinamuosius kompromisinius siūlymus, susijusius su darbuotojo mokesčiais ir „Sodra“.

Teisininkai sako, kad jei Seimas pritars numatomai pensijų pertvarkai, tai bus ne esamos sistemos taisymas, o naujos kūrimas.

„Remiantis pasiūlymu, įmokos nebe pervedamos, negana to, paties asmens indėlis didėja, dėl to apsisprendimas asmenims sunkėja, ar toliau dalyvauti sistemoje, ir tas pagrindinis anksčiau deklaruotas tikslas sumažinti tiesioginius „Sodros“ įsipareigojimus būsimoms kartoms - visi suprantame, kad dėl demografinių pokyčių bus sunkiau juos užtikrinti nei šiandien – tas tikslas visiškai išnyksta. Čia vienas kriterijų, kodėl, mano nuomone, šita reforma yra ne keitimas, o naujos sistemos kūrimas“, – sako Vilniaus universiteto Teisės fakulteto lektorė Vida Petrylaitė.

Lietuvos profesinių sąjungų konfederacijos (LPSK) pirmininkė Inga Ruginienė teigia, kad jos atstovaujama organizacija yra ne prieš reformą, bet prieš skubotą jos priėmimą.

„Tai, kokia mokesčių ir pensijų reforma turėtų būti, turi būti labiau išdiskutuota tarp darbuotojų, darbuotojai turi būti įtraukti į šį procesą, darbuotojai turi suprasti, kas vyksta, ir turi turėti teisę pasisakyti, išreikšti savo nuomonę. Tuomet, kai viešosios konsultacijos būtų įvykdytos, tuomet jau galėtume kalbėti ir apie priėmimą“, – sako I. Ruginienė.

Anot jos, šiuo metu Seimo komitetuose vystančiuose įstatymų projektų svarstymuose vyrauja visiškas chaosas, kuris, tikėtina, persikels ir į Seimo plenarinius posėdžius. Todėl tokiomis sąlygomis gimęs produktas gali būti labai pražūtingas ir taip nuo emigracijos kenčiančiai šaliai.

„Anot Premjero, tie, kurie kritikuoja reformą ir bando sustabdyti jos skubų įgyvendinimą, neva nenori, kad daugiau nei milijonas darbuotojų po reformos gautų didesnes pajamas. Tačiau juk niekas nei pačių darbuotojų, nei jų atstovų neklausė, kokių su darbo santykiais susijusių mokestinių pokyčių jie norėtų. Tam tiesiog nepalikta laiko“, - teigia LPSK pirmininkė.