aA
Kas bendra tarp Prahoje vykstančių kairiųjų radikalų riaušių ir kadenciją baigusio Algirdo Brazausko socialdemokratinės koalicijos akcijos prieš didžiųjų valstybinių įmonių privatizavimą, mokesčių už šildymą mažinimą, neapmokestininamo minimumo didinimą?
Pirma, vieni ir kiti - kairieji. Antra, vieni ir kiti nori įveikti kapitalizmą. Trečia, vieni ir kiti nori sukurti naują kinų sieną prieš tarptautinius koncernus, jų kapitalo skverbimąsi, sulaikyti neįveikiamą globalizacijos srovę, į kurios verpetus įtraukiama ir Čekija, ir Lietuva.

Vyriausiajai rinkimų komisijai A.Brazausko socialdemokratinė koalicija įteikė surinktus piliečių parašus, kuriais remiami siūlymai išlaikyti valstybės valdymą strateginiuose ūkio objektuose, sumažinti pridėtinės vertės mokestį už šildymą, padidinti neapmokestinamą atlyginimo minimumą.

Gal tai tik rinkimų akcija, taktika, populizmas? Vargu bau. Šioms iniciatyvoms svarstyti turės būti šaukiamas Seimo posėdis, gali būti, kad šie pasiūlymai pavirs įstatymais.

O tai jau reiškia rimtą žygį prieš rinkos ekonomiką. Tai panašu į mėginimus išlaikyti bent kiek socializmo: nemokėti už šildymą PVM kaip už kitas paslaugas ar prekes.

Jei neapmokestintas atlyginimo minimumas nuo 214 litų būtų padidintas iki 320 litų per mėnesį, savivaldybių biudžetai, Privalomojo sveikatos draudimo fondas negautų apie 480 mln. litų pajamų.

Jei būtų sumažintas PVM mokestis į šalies biudžetą nebūtų surinkta dar apie 250 mln. litų. Kaip tokias skyles kompensuoti? Socialdemokratai žino - apdėti progresyviniais mokesčiais bent kiek prakutusius piliečius. Kas daugiau dirba ir uždirba, tegul daugiau ir moka. Tokia socialdemokratų filosofija.

Socialdemokratinė koalicija yra ir prieš energetikos bendrovių privatizavimą, ji prieš tarptautinių koncernų investicijas, ji už tai, kad valdomos nesąžiningų vastybės valdininkų tos įmonės, neturėdamos ir nepajėgdamos įsigyti naujausių technologijų vis labiau atsiliktų, negalėtų konkuruoti, o be to, dar būtų išnaudojamos kaip privatūs direktorių dvarai.

"Kapitalizmas žudo. Žudyk kapitalizmą" - tokiais šūkiais apsiginklavę Prahos gatvėmis žygiavo ir riaušes kėlė kairieji radikalai.

Nors ir ne tokiais radikaliais šūkiais prisidengusi A.Brazausko socialdemokratinė koalicija taip pat nori kariauti su laisva rinka, su kapitalizmu.

Kas skatina tokią kovą geriausiai yra apibūdinęs amerikietis Tomas Friedmanas: “Dabar, vykstant globalizacijai, didžiausią nerimą kelia baimė dėl greitų ir netikėtų pokyčių, nulemtų priešo, kurio nematome, negalime paliesti ar pajausti, - jausmas, kad mūsų gyvenimą bet kuriuo momentu gali pakeisti nežinomos ekonominės ar technologinės jėgos”.

Štai kodėl ir socialdemokratinė koalicija skelbia šį karą. Ji, beje, turi nemažai ir rėmėjų, bijančių naujovių, kompiuterių, interneto, apskritai visa to, kas atėjo į Lietuvą per pastaruosius dešimt metų.

Veidas