aA
Šioje rezoliucijoje Sąjunga, kritikuodama Maskvą, pranoksta Jungtines Valstijas, kurios tai turi priimti kaip iššūkį ir pasekti pavyzdžiu, sakė diplomatai.

"ES perima iniciatyvą Čečėnijos klausimu. JAV tikriausiai prisijungs", sakė vienas diplomatas.

Tačiau keturių puslapių ES rezoliucijos projektas dar bus aptartas su Rusijos pareigūnais ir gali būti žymiai sušvelnintas prieš jį pateikiant trečiadienį, sakė diplomatiniai šaltiniai.

Balsavimas dėl šalių rezoliucijų įvyks balandžio 18 dieną.

ES rezoliucijos projekte, kurį gavo naujienų agentūra "Reuters", Rusija raginama skubiai atlikti įvardytų pažeidimų nepriklausomą tyrimą ir įtariamuosius patraukti baudžiamojon atsakomybėn.

Ženevoje susirinko 53 šalių atstovai, kurie antradienį pradėjo specialią Čečėnijai skirtą sesiją.

Forume pasisakys ir Maskvos poziciją gins Rusijos prezidento Vladimiro Putino specialusis atstovas žmogaus teisėms Čečėnijos respublikoje Vladimiras Kalamanovas.

ES rezoliucijoje reiškiamas susirūpinimas "patikimais pranešimais apie tarptautinės humanitarinės teisės pažeidimus ir šiurkščius žmogaus teisių pažeidimus, tokius kaip masinės žudynės, egzekucijos arba savavališkas mirties bausmės vykdymas, moterų prievartavimai, kankinimai, savavališki sulaikymai ir plėšikavimai".

ES ragina Rusijos vyriausybę ir Čečėnijos atstovus surengti derybas dėl "taikaus krizės sureguliavimo, kuriose būtų gerbiamas teritorinis vientisumas ir Rusijos Federacijos konstitucija".

ES taip pat sveikina Maskvą, pradedančią pripažinti pažeidimus. Taip pat džiaugiamasi leidimu Tarptautiniam Raudonojo Kryžiaus Komitetui aplankyti sulaikymo vietas ir ypač blogai pagarsėjusius "filtracijos" centrus.

Tarptautinės grupės, taip pat Londone įsikūrusi "Tarptautinė amnestija", taip pat dalyvaus JT debatuose Čečėnijos klausimu.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.