aA
Tarptautinis Vilniaus visuomeninis tribunolas pripažino komunistinių ar okupuotų šalių kolaboravusias komunistines partijas ir kitas institucijas nusikalstamomis organizacijomis, o jų narius - nusikaltusiais.
Šį neturintį juridinės galios nuosprendį tribunolo teisėjų kolegija trečiadienį perskaitė Lietuvos valstybinio akademinio dramos teatro rūmuose.

Anot tribunolo teisėjų kolegijos pirmininko advokato Vytauto Zabielos, tribunolo tikslas buvo išklausyti įvairių šalių visuomeninių organizacijų atstovų ir pavienių asmenų kaltinimus komunizmui, apklausti liudytojus ir ekspertus, sukaupti ir išnagrinėti dokumentus, politiškai ir teisiškai įvertinti komunistinės sistemos prievartos struktūrų padarinius.

Tarptautinis visuomeninis tribunolas parengė nuosprendį komunizmui po dviejų sesijų, kurios įvyko Vilniuje birželį ir rugsėjo pradžioje.

Tribunolo teisėjų kolegija pripažino komunistinių ar okupuotų šalių kolaboravusias komunistines partijas ir kitas institucijas nusikalstamomis organizacijomis, o jų narius - nusikaltusiais, jei jų veikla planuojant, organizuojant, vadovaujant, kurstant ar kitaip padedant buvo okupantų valios vykdymas, padarytos nusikalstamos veikos bei, nusikalstant žmogiškumui, padaryta fizinė, moralinė ir materialinė žala, padaryti kiti veiksmai, prieštaraujantys tarptautinei teisei.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.