aA
Prancūzijos prezidentas Jacques'as Chiracas ir Didžiosios Britanijos ministras pirmininkas Tony Blairas penktadienį sakė, kad nuo šiol jiedu bus "harmoninga jėga" Europos Sąjungoje, o ne susiskaldymo šaltinis.
Tony Blair
Tony Blair
© Reuters/Scanpix
"Abu esame pasiryžę tapti harmoninga jėga rytdienos Europoje", - žurnalistams sakė J.Chiracas ir pridūrė, kad nuo šiol jie sieks išvengti susiskaldymo.

T.Blairas sakė, kad kai kuriais klausimais abiejų valstybių pozicijos "visada bus skirtingos", tačiau pabrėžė, jog "yra svarbu surasti išeitį Europos labui, nes tai svarbu Europos piliečiams".

Kiek vėliau bendroje spaudos konferencijoje, kuri įvyko Prancūzijos prezidento rūmuose Paryžiuje, jie užtikrino sieksią solidarumo. Prieš tai abu lyderiai trumpai aptarė savo pozicijas dėl Europos Sąjungos ateities.

Tokie pasisakymai smarkiai skiriasi nuo kandžių komentarų, kuriais T.Blairas ir J.Chiracas pasikeitė šiais metais prieš ES viršūnių susitikimą. Jame taip ir nepavyko susitarti dėl 2007-2013 metų bloko biudžeto.

Vėliau abi pusės darė spaudimą viena kitai, reikalaudamos atsisakyti privilegijų, kurias gauna iš ES biudžeto.

J.Chiracas reikalavo, kad T.Blairas atsisakytų kasmet iš ES biudžeto Britanijai mokamų kompensacijų, kurios siekia net keletą milijardų eurų. Tačiau Britanijos premjeras tvirtino svarstysiantis šį klausimą tik tuomet, jeigu Prancūzija sutiks sumažinti ES subsidijas žemės ūkiui.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.