aA
Estijos prezidentas Arnoldas Ruutelis penktadienį laikraštyje "Izvestija" išspausdintame interviu pabrėžė, kad maža ir didelė valstybės privalo mokėti bendrauti kaip lygus su lygiu.
Arnoldas Ruutelis
Arnoldas Ruutelis
© ELTA
"Iki Antrojo pasaulinio karo Europos likimą lėmė tik didelės valstybės, - sakė A.Ruutelis. - Mums šiame žaidime teko pėstininkų vaidmuo. Kaip tik todėl mažosios šalys prarado savo valstybingumą ir patyrė milžiniškų nuostolių".

Jis pridūrė, kad SSRS buvo kolonijinė valstybė - ir tai lėmė tautų, gyvenančių jos "kolonijose", kančias. Estijos vadovas pabrėžė, kad užmiršti istorijos nevalia.

"Stalino lageriai buvo nė kiek ne geresni už fašistines mirties stovyklas. Mes negalime apsimesti, kad viso šito nebuvo", - sakė jis.

Prezidentas priminė, kad apie 1939 metus Estijos ir Suomijos išsivystymo lygis buvo maždaug vienodas, bet dabar jo šalis smarkiai atsilieka nuo suomių.

O priežastis, pasak A.Ruutelio, paprasta: Estija pusę amžiaus gyveno ne kaip nepriklausoma valstybė, ji negalėjo vystyti savo ekonomikos tokiais pat tempais, kaip tą darė Suomija.

A.Ruutelis pabrėžė, kad visada atsiras politinių jėgų, kurios tai primins ir kels pretenzijas - nepriklausomai nuo to, ar Rusija atsiprašys, ar ne.

"Bet nei dabartinė vyriausybė, nei parlamentas, nei prezidentas nepriiminėjo sprendimų reikšti Rusijai materialines pretenzijas", - pridūrė jis.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.