aA
Ukrainos prezidentas Viktoras Juščenka Rusijos Juodosios jūros laivyno buvimą Ukrainos teritorijoje pavadino viena pagrindinių santykių su Rusija problemų, bet tikisi, kad abiem šalims pavyks ją išspręsti per artimiausius metus ar pusantrų.
Viktoras Juščenko
Viktoras Juščenko
© EPA-ELTA
"Pirmasis klausimas - tai Juodosios jūros laivynas, laikinas Juodosios jūros laivyno buvimas", - sakė V.Juščenka spaudos konferencijoje regiono žiniasklaidos priemonėms.

Pasak prezidento, Ukraina kelia klausimą dėl to, kad Rusijos kariai naudojasi žemės sklypais Kryme ne pagal paskirtį, laivynas taip pat naudojasi navigacijos priemonėmis ir radijo dažniais.

"Kokie klausimai neišspręsti? - Ukrainai neperduota visa kranto navigacija. Tai 182 objektai, todėl Ukraina kurčia ir akla. Yra klausimų dėl

120 žemės sklypų naudojimo, taip pat 72 objektų naudojimo, Ukrainos nuomone, ne pagal paskirtį. Didelis klausimas - naudojimasis radijo dažniais ir jų perdavimas Ukrainai. Tai keturios pagrindinės problemos", - sakė Ukrainos vadovas.

V.Juščenkos nuomone, šie klausimai bus sprendžiami pagal susitarimą su Rusijos prezidentu Vladimiru Putinu sudarytoje komisijoje.

"Esu įsitikinęs, kad, atsižvelgiant į visą šio klausimo subtilumą, jeigu mes esame draugai, jeigu galime žiūrėti vienas kitam į akis, mes šiuos klausimus išnagrinėsime ir duosime aiškų atsakymą", - sakė V.Juščenka.

Ukraina ir Rusija 1996 metais pasirašė susitarimą dėl laikino, 17-ai metų numatyto Juodosios jūros laivyno bazavimosi Kryme, bet tik šiandien kai kurie Ukrainos politikai pradėjo kalbėti apie didelius laivyno bazavimosi principų pažeidimus ir jo perėjimą į komercinę veiklą.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.